Thursday , 25 April 2024

Στην Τουρκία ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών – Επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές – Συνάντηση με τα μέλη της ελληνικής αποστολής

Στην Τουρκία βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών προσγειώθηκε μετά τις 9.00 π.μ. στο αεροδρόμιο των Αδάνων όπου με ανοικτή αγκαλιά τον υποδέχθηκε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μετά από συζήτησης μισής ώρας που είχαν οι δύο υπουργοί επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και επισκέπτονται την Αντιόχεια. Κατά την επίσκεψή του ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν την τεράστια καταστροφή από το σεισμό των 7,8 βαθμών Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στην Τουρκία και στη Συρία.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης έχει αναλάβει τον συντονισμό φορέων και ιδιωτών που επιθυμούν να συνδράμουν στις προσπάθειες συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες
Την ώρα που οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει τις 28.000 –αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί- διασώστες ανέσυραν στην τουρκική επαρχία Χατάι ζωντανό 35χρονο άνδρα έπειτα από 149 ώρες που ήταν θαμμένος κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, χαρακτήρισε το σεισμό αυτό ως το χειρότερο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα, ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί».
Ο συγκεκριμένος σεισμός είναι η έβδομη πιο φονική καταστροφή που έχει καταγραφεί αυτό τον αιώνα, με τον απολογισμό των νεκρών να πλησιάζει αυτόν του σεισμού του 2003 στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 31.000 άνθρωποι. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επισκέφθηκε το Χαλέπι στη Συρία και χαρακτήρισε την καταστροφή «σπαραξικάρδια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *