Στη ΔΕΘ χτυπά η “καρδιά” των ελληνικών τροφίμων και ποτών-Εκδήλωση για το...

Στη ΔΕΘ χτυπά η “καρδιά” των ελληνικών τροφίμων και ποτών-Εκδήλωση για το ινδικό φαγητό σήμερα στη Detrop-Oenos

416
SHARE

Το πιο “νόστιμο” Σαββατοκύριακο της χρονιάς βιώνει η Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοί της αλλά και η ελληνική – και όχι μόνο – επιχειρηματική κοινότητα, καθώς στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στις εκθέσεις Detrop-Oenos χτυπά από χθες η «καρδιά» των ελληνικών τροφίμων και ποτών. Οι δύο εκθέσεις, που φιλοξενούν καινοτόμα προϊόντα από όλη την Ελλάδα και «παντρεύουν» παραγωγούς, εταιρείες και γεύσεις με έναν δημιουργικό τρόπο, εγκαινιάστηκαν χθες το βράδυ.

Στη δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Detrop-Oenos με 74 πρότυπες επιχειρήσεις αναφέρθηκε, εγκαινιάζοντας τις δύο εκθέσεις, η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, κα Γερακίνα Μπισμπινά. Τόνισε δε πως στόχος της Περιφέρειας είναι η διαρκής ενίσχυση του αγροτικού τομέα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Κεντρικής Μακεδονίας. Σημείωσε επίσης πως μέσω της Detrop συνεχίζεται και η καμπάνια της Περιφέρειας για την προβολή και προώθηση της μακεδονικής κουζίνας. 

Βήμα για την προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων χαρακτήρισε τις Detrop-Oenos ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας στο πεδίο των γεωργικών προϊόντων. Σημείωσε μάλιστα πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εδώ και μερικά χρόνια δημιουργήσει το Thessaloniki Food Festival, που προωθεί μέσω της κουζίνας τα τοπικά προϊόντα.

Στον στόχο της διεθνοποίησης που διατρέχει όλες τις εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo αναφέρθηκε ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας τον έντονο διεθνή χαρακτήρα των Detrop-Oenos. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι σήμερα Κυριακή θα διοργανωθεί μια γαστρονομική εκδήλωση στο πλαίσιο της Detrop αφιερωμένη στο ινδικό φαγητό, στο πλαίσιο των πρόδρομων εκδηλώσεων για την Τιμώμενη Χώρα της 84ης ΔΕΘ, που θα είναι η Ινδία. Τόνισε δε πως η ΔΕΘ-Helexpo για τις διοργανώσεις του 2021 και του 2022 –για το 2020 έχει κλείσει ως Τιμώμενη Χώρα η Γερμανία- συζητά με δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από το 2023 προσανατολίζεται για τον θεσμό της Τιμώμενης Χώρας σε χώρες από τον αραβικό κόσμο.

Το «δίδυμο» των Detrop-Oenos (2-4 Μαρτίου) συγκεντρώνει φέτος 700 άμεσους και έμμεσους εκθέτες από όλη την Ελλάδα και από Ιταλία, Ινδία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Κύπρο και Γερμανία. Παρούσες στην έκθεση είναι οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης συμμετέχουν περίπου 200 προσκεκλημένοι ξένοι αγοραστές-εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers), ενώ μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και ομαδικές συμμετοχές από την ΠΓΔΜ και από την Βουλγαρία, καθώς και από 25 άλλες χώρες και συγκεκριμένα από Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Αίγυπτο, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανο, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σ. Αραβία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ. Μάλιστα, ο αριθμός των προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.500″.

LEAVE A REPLY