Thursday , 25 April 2024

Στη Θεσσαλία οι 3 από τις 4 Στρατηγικές Επενδύσεις που εγκρίθηκαν από τη ΔΕΣΕ-Μεταξύ αυτών η αξιοποίηση και αναβάθμιση του “Ξενία” Σκιάθου

Στη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Σκιάθο εδρεύουν οι τρεις από τις τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 761 εκατ.ευρώ, που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη Θεσσαλία, η ΔΕΣΕ έδωσε το “πράσινο φως” για την ένταξη στις διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων του ν. 4608/2019:

– Του επενδυτικού σχεδίου «Ανάπτυξη ΦΠ 700 MW» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «Ενιπέας Μονοπρόσωπη ΑΕ». Αφορά στη μελέτη και ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW και ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.022.407.000 kWh, μεταξύ της Σκοπιάς και της Καλλιθέας του Δήμου Φαρσάλων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν 1.100 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου.
– Του επενδυτικού σχεδίου “Ανάπτυξη, Κατασκευή και Λειτουργία Φωτοβολταϊκών Σαθμών συνολικής ισχύος 362,75” του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία “Καράτζης ΑΕ”. Η εν λόγω επένδυση ανέρχεται σε 184,5 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή 52 Φωτοβολταϊκών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 362,75 MW, σε Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας και Κιλκίς, σε αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 5.484.166,38 τ.μ.
Ο Όμιλος Καράτζη δραστηριοποιείται και στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 με την κατασκευή Φωτοβολταϊκών Πάρκων στην Κατερίνη, τη Λάρισα, τη Βοιωτία και το Ηράκλειο και συνεχιζόμενες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Καράτζη πέρασε πέρυσι από τη Διυπουργική Επιτροπή την πρώτη ανάλογη στρατηγική του επένδυση ύψους 421,6 εκατ. ευρώ, που αφορά στη δημιουργία 26 νέων φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 830 MWp, σε διάφορες εκτάσεις στη Μαγνησία, τη Λάρισα και το Κιλκίς, η οποία έχει ήδη μπει σε φάση υλοποίησης.
– Του επενδυτικού σχεδίου “Τουριστική Ανάπτυξη στην περιοχή Κουκουναριές» στη Σκιάθο του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία Elivi Hotels SA. Πρόκειται για το ξενοδοχείο Ξενία του ΕΟΤ, που δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια. Το προτεινόμενο σχέδιο στοχεύει στη βιώσιμη αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων του Δημοσίου Ακινήτου Ξενία Σκιάθου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, αλλά και της Σκιάθου συνολικά ως τουριστικού προορισμού. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα έχει συνολική δυναμικότητα 267 δωματίων και 534 κλινών σε έκταση 129 στρεμμάτων και θα χαρακτηρίζεται από ήπια δόμηση με συντελεστή στο 0,15% και θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο κατηγορίας 5 αστέρων με 58 δωμάτια, 154 επιπλωμένα διαμερίσματα/bungalows, καθώς και 55 exclusive επιπλωμένα διαμερίσματα και bungalows διαφόρων τύπων, όπως επίσης και πολυτελές κέντρο ευεξίας και spa με σύγχρονο γυμναστήριο, ένα κεντρικό εστιατόριο και δύο θεματικά, και δύο αίθουσες συνεδριάσεων. Παράλληλα, προβλέπεται και δημιουργία τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *