Στις 120.000 ευρώ μάλλον το “μαξιλάρι” για την προστασία των πρώτων κατοικιών

Στις 120.000 ευρώ μάλλον το “μαξιλάρι” για την προστασία των πρώτων κατοικιών

408
SHARE

Στις 120.000 έως 130.000, με πιθανότερο το χαμηλότερο από τα δυο ποσά, φαίνεται να “τα βρίσκουν” η Κυβέρνηση και οι Τράπεζες σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου για το συγκεκριμένο θέμα.

Εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξουν νέες συναντήσεις για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το ύψος της αξίας των προστατευόμενων κατοικιών. Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να μην υπάρξει παράταση του νόμου Κατσέλη, ο νέος νόμος να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ το νέο πλαίσιο να μη δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες και να προστατεύει την πρώτη κατοικία”.

Γαι το ίδιο θέμα, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης χθες βράδυ, με θέμα “120 δόσεις προς Δ.Ο.Υ. και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών” δήλωσε ότι
“ο νόμος Κατσέλη Σταθάκη θα παραμείνει ως έχει, θα ανοίξει το σχετικό εδάφιο, που έδινε στον δικαστή τη δυνατότητα να εξαιρεί την πρώτη κατοικία από ρευστοποίηση και αυτή η δυνατότητα θα αντικατασταθεί με έναν νέο νόμο, που η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται μέσω μιας άλλης διαδικασίας. Σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου”.
Σύμφωνα, δε, με τη διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια του υπουργείου Δικαιοσύνης, δικηγόρο Σοφία Τσιπτσέ, η διαδικασία για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα γίνεται αυτοματοποιημένα, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων, που θα πρέπει να εισάγουν στην ειδική πλατφόρμα τα οικονομικά τους στοιχεία και δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί το κυπριακό μοντέλο της επιδότησης μέρους της δόσης. «Σε περίπτωση που βγει για τον αιτούντα μία δόση στην οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλεψη επιδότησης από το δημόσιο έως 30%. Ουσιαστικά θα υπάρχει τριχοτόμηση της δόσης: ένα κομμάτι θα πληρώνει ο οφειλέτης, ένα θα επιδοτείται και για το τρίτο ίσως θα γίνει κούρεμα από την πιστώτρια τράπεζα», ανέφερε σχετικά.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου από την πλευρά των τραπεζών μετείχαν οι CEO των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων (Φ. Καραβίας, Eurobank, X. Μεγάλου, Πειραιώς, Π. Μυλωνάς, ΕΤΕ, Β. Ψάλτης, Alpha Bank), όπως επίσης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Troubled Assets Group της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης μετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Μιχάλης Καλογήρου, υπουργός Δικαιοσύνης.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε  ο κ.Κουρμούσης, συνολικά 6.500 εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ 1.600 έχουν τελειώσει τη διαδικασία και περί τις 59.000 ετοιμάζουν τις αιτήσεις του επί του παρόντος. Η κατακόρυφη αυτή αύξηση αποδίδεται στην απλοποίηση της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

LEAVE A REPLY