Στις 17 Μαΐου Τσίπρας-Ζάεφ αποφασίζουν(;) για το ονοματολογικό των Σκοπίων

Στις 17 Μαΐου Τσίπρας-Ζάεφ αποφασίζουν(;) για το ονοματολογικό των Σκοπίων

922
SHARE

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, την Πέμπτη 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων,ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μετά την μαραθώνια συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Στο “μικροσκόπιο” της 11ης, κατά σειρά, συνάντησης βρέθηκε το πλαίσιο της τελευταίας πρότασης των Σκοπίων για το ονοματολογικό που περιλαμβάνει ένα όνομα για μια χρήση έναντι όλων, σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας εντός δύο ετών αλλά άμεση ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, η συμφωνία –πλαίσιο θα προβλέπει έναν οδικό χάρτη ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει καταληκτική συμφωνία που θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Ως προς την ονομασία, εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι η “Nova Macedonia” ενώ ανοιχτά παραμένουν θέματα σχετικά με την ταυτότητα της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες,προτεραιότητα για τη γειτονική χώρα είναι να λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν τελικά την έγκρισή τους.

Από την πλευρά της, η Αθήνα θέτει ως προϋπόθεση συνολική συμφωνία τώρα και σε στάδια μόνο την εφαρμογή της.

“Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτός”, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Σκοπιανό ομόλογο του, Ν. Ντιμιτρόφ να δηλώνει αισιόδοξος για το ονοματολογικό.

LEAVE A REPLY