Tuesday , 16 April 2024

Στουρνάρας: Δεν φτάνει ο “Ηρακλής” για τα κόκκινα δάνεια-Συμφωνία ΤτΕ και Κυβέρνησης να εφαρμοστεί και το σχέδιο της ΤτΕ

Δεν αρκεί, όπως τόνισε λίγο νωρίτερα από το 4ο Thessaloniki Summit
ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων το σχέδιο “Ηρακλής”, δηλαδή το σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση, τράπεζες και εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ και η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χθες επήλθαν σε συμφωνία για την ενεργοποίηση και του σχεδίου της ΤτΕ από το 2020.

Ο κ.Στουρνάρας γνωστοποίησε ότι η σχετική συμφωνία κλείστηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και στόχος είναι το 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που κυμαίνεται στο 3,5% – 4 %, έναντι 43 % που είναι σήμερα και ο “Ηρακλής” καλύπτει μόνο το 40% περίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για το υπόλοιπο 60% θα αξιοποιηθεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλαδος, αλλά και οι προσπάθειες των τραπεζών για διαγραφές, τιτλοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων.

Κατά τον ίδιο, επίσης, η άνοδος του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τα επόμενα χρόνια, ενώ εκτίμησε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, λόγω της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων δανεισμού. «Αν μειώσουμε το πλεόνασμα κατά 1 μονάδα, τότε σαφώς μπορούμε να κερδίσουμε ανάπτυξη. Θα πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, στο  Εurogroup και τον ESM ότι αυτό θα είναι μία κατάσταση win- win, θα κερδίσουμε και οι δύο», τόνισε σχετικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *