Στο εξής θα απολύονται και έγκυες(!) εργαζόμενες

Στο εξής θα απολύονται και έγκυες(!) εργαζόμενες

1601
SHARE

Τέλος στην… ασυλία των εγκύων εργαζομένων βάζει απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,η οποία ανοίγει το δρόμο για την απόλυση τους.

Σύμφωνα με την απόφαση-βόμβα στην περίπτωση της απόλυσης, ο εργοδότης οφείλει να γνωστοποιήσει στην έγκυο εργαζομένη τους λόγους που δικαιολογούν την απόλυση της καθώς και τα αντικειμενικά κριτήρια που καθορίστηκαν για την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν.

Το θέμα προέκυψε όταν ισπανική εταιρία κοινοποίησε σε έγκυο εργαζομένη έγγραφο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Ακολούθως, η υπάλληλος προσέφυγε στην ισπανική  δικαιοσύνη, η οποία ωστόσο απέρριψε την αγωγή της καθώς το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε ότι η οδηγία 92/85 που απαγορεύει την απόλυση εργαζομένων γυναικών επί διάστημα εκτεινόμενο από την αρχή της εγκυμοσύνης τους ως το τέλος της άδειας μητρότητας, δεν αντιτίθεται στην εθνική ρύθμιση η οποία επιτρέπει την απόλυση εγκύου εργαζομένης στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων.

Μάλιστα, το δικαστήριο τονίζει ότι η απόφαση περί απολύσεως η οποία λαμβάνεται για λόγους που συνδέονται κατ’ ουσίαν με την κατάσταση εγκυμοσύνης της οικείας εργαζομένης δεν συνάδει με την απαγόρευση απόλυσης που προβλέπει η οδηγία αυτή.

LEAVE A REPLY