Friday , 19 April 2024

Στο «κόκκινο» η σχέση των επαγγελματιών εστίασης με τις εταιρείες είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής-Την παρέμβαση Άδωνι-Μενδώνη ζητά η ΟΕΕΘ

Του Γ. Κατσιάνη

Την παρέμβαση των υπουργών Ανάπτυξης και Πολιτισμού ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ρύθμισης των οφειλών που έχουν οι επαγγελματίες εστίασης προς τις εταιρείες είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής.

Αφορμή για την παρέμβαση στάθηκε η προσφυγή στη δικαιοσύνη των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας για χρήση μουσικών έργων της περιόδου 2020-2022.

«Πρόκειται για περιόδους όπου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε παρέμειναν κλειστά με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είτε η λειτουργία τους απαγόρευε ρητά την εκτέλεση μουσικής», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς η ΟΕΕΘ, η οποία υπογραμμίζει ότι τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Τι ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, η οποία με υπόμνημα της προς τον υπουργούς, Άδωνι Γεωργιάδη και Λίνα Μενδώνη ζητά «να διαγραφούν ολικά οι οφειλές από αμοιβές πνευματικών δικαιωμάτων, εφόσον οι οφειλές αφορούν χρονικά διαστήματα που αποδεδειγμένα δεν υπήρχε δυνατότητα δημόσιας εκτέλεσης με κυβερνητική εντολή».

«Να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μη πληρώσουν οι καταστηματάρχες άδικα χρήματα για πνευματικά δικαιώματα μουσικής, κατά την περίοδο που δεν έκαναν χρήση αυτής¨, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό υπόμνημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *