Στο «μικροσκόπιο» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η πρώτη κατοικία

Στο «μικροσκόπιο» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η πρώτη κατοικία

730
SHARE

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν ακόμα και το σπίτι τους θα βρεθούν, το επόμενο διάστημα, όσοι φορολογούμενοι έχουν χρέη προς το δημόσιο.

Αυτό προβλέπει νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, με την οποία ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

«Η πρώτη κατοικία είναι ο χώρος στον οποίο διαμένει μια οικογένεια. Ωστόσο, πρόκειται για μια γενικότερη έννοια, η οποία θα πρέπει να διευκρινιστεί, καθώς πολλά παραθαλάσσια οικόπεδα και μεγάλα αγροκτήματα έχουν υπαχθεί στην κατηγορία της πρώτης κατοικίας», τόνισε ο δικηγόρος, Αστέριος Τόσκας.

Ωστόσο, τα ακίνητα που θα βγουν στο «σφυρί» θα υπολογίζονται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική τους, αξία, γεγονός που δημιουργεί έντονες αντιδράσεις.

Ο λόγος είναι ότι η τιμή της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου υπολείπεται ως και 100% της αντικειμενικής, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος,«το τίμημα όπου θα εκποιούνται τα ακίνητα θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να παραμένουν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις και άλλων περιουσιακών στοιχείων».

Από τη νέα διάταξη εξαιρούνται όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Παρά το γεγονός ότι οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, για αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματιστεί στα ειρηνοδικεία της χώρας 240 εκποιήσεις ακινήτων, μεταξύ των οποίων και το πλοίο «Αίολος Κεντέρης Ι».

 

LEAVE A REPLY