Saturday , 20 April 2024

Από… πέρυσι(!) έχουν να αποζημιωθούν 100.000 αγρότες για ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους

Του Γ. Κατσιάνη

Στο μαρτύριο της… υπομονής υποβάλλονται και φέτος 100.000 αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμα από τον ΕΛΓΑ, τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που σημειώθηκαν πέρυσι(!) στις καλλιέργειες τους από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε το έργο των εκτιμήσεων από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του οργανισμού, η διάθεση του κονδυλίου των 180 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.    

«Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε να πληρωθούμε τα χρήματα των αποζημιώσεων για ζημιές που σημειώθηκαν πέρυσι», δήλωσε στο thesseconomy.gr,ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης και τάχτηκε υπέρ της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, μέχρι τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων.

Ενίσχυση 5.000 ευρώ σε κάθε αγρότη

Την ίδια ώρα, την ικανοποίηση του αγροτικού κόσμου προκαλεί η πρόθεση της Ε.Ε. για οικονομική ενίσχυση, ύψους 5.000 ευρώ σε κάθε αγρότη που επλήγη από την πανδημία.

«Είναι ένα θετικό μέτρο, το οποίο όμως μένει να δούμε να υλοποιείται και στην πράξη», σημείωσε ο κ. Χαλκίδης.

Να σημειωθεί ότι η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αγροτών θα γίνει με κονδύλια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *