Στο πλευρό των δυο Ελλήνων κρατούμενων στρατιωτικών η Ολομέλεια των Προέδρων των...

Στο πλευρό των δυο Ελλήνων κρατούμενων στρατιωτικών η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων-Θα συνεδριάσει στον Έβρο

438
SHARE

Στην Ορεστιάδα και τηn Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με επίκεντρο το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη επί τρεις μήνες, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, επισημαίνεται:

“Το ενδιαφέρον μας για την εξέλιξη της υπόθεσης παραμένει αμείωτο και για το λόγο αυτό επιλέχθηκε η Ορεστιάδα και η Αλεξανδρούπολη να είναι για λόγους εθνικά συμβολικούς ο τόπος της επόμενης συνεδρίασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Προτεραιότητα για μας παραμένει η άμεση κι επίσημη ενημέρωση κάθε αρμόδιας αρχής για την καταπάτηση των δικαιωμάτων που υπόκεινται οι συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί, που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο. Απαιτούμε από την τουρκική δικαιοσύνη την άμεση έκδοση και επίδοση του κατηγορητηρίου στους συλληφθέντες που να ορίζει σαφώς την πράξη με την οποία διώκονται και την άμεση αποφυλάκισή τους, αφού δεν τους έχει αποδοθεί κατηγορία και ούτε έχουν δικαστεί από φυσικό δικαστή ώστε να δικαιολογείται νομικά η κράτησή τους”.

Τονίζεται επίσης ότι “η κράτησή τους είναι παντελώς αυθαίρετη και παράνομη, καθώς η ανακοίνωση της κατηγορίας στο άτομο που κρατείται για οποιοδήποτε λόγο απαιτεί την ελάχιστη επιταγή, που επιβάλλεται από πληθώρα Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δικαιοσύνης όλων των ευνομούμενων κρατών, που διέπεται από την αρχή του κράτους δικαίου.

Είναι σε όλους μας γνωστές οι καταδίκες της Τουρκίας για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οποία η Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει κυρώσει και οφείλει να τηρεί απαρέγγλιτα. Σύμφωνα δε με το άρθρο 6 παρ. 1 της παραπάνω σύμβασης κάθε πρόσωπο (άτομο) δικαιούται να δικαστεί δημόσια κατά τις αρχές της δίκαιης δίκης εντός λογικής προθεσμίας και από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστή, ώστε να αποφασιστεί το βάσιμο της εναντίον του κατηγορίας, αφού εξαντλήσει κάθε δυνατότητα υπερασπίσεώς του”.

 

 

 

LEAVE A REPLY