Στο “πόδι” σήμερα η δυτική Θεσσαλονίκη για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου –...

Στο “πόδι” σήμερα η δυτική Θεσσαλονίκη για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου – Συγκέντρωση κατά του ΤΕΘΑ στις 5 μ.μ.

1702
SHARE

Στο «πόδι» βρίσκεται η Δυτική Θεσσαλονίκη για το θέμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, διεκδικώντας δυναμικά την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και στηρίζοντας τη δημοτική αρχή και τοπικούς φορείς στη δικαστική τους διαμάχη με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, και στα ανατολικά, πολίτες και φορείς της Καλαμαριάς διεκδικούν την απόδοση των «Καπναποθηκών Νέας Κρήνης» στην τοπική κοινωνία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν, αναλυτικότερα, για σήμερα στις 5 το απόγευμα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, σύλλογοι, οργανώσεις και πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά, με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και του πρώην δημάρχου Διαμαντή Παπαδόπουλου, για κατάληψη δημόσιου χώρου, λόγω των δράσεων που πραγματοποιούνται από τους πολίτες στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα προγραμματίζεται επίσης να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου, ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης , στις 9 π.μ., στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Παύλου Μελά σημειώνει μεταξύ άλλων ότι σε αντιδιαστολή με τις παραχωρήσεις των στρατοπέδων Παύκου Μελά και Κόδρα «προς μεγάλη μας έκπληξη βλέπουμε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) τα τελευταία χρόνια να κινεί διαδικασίες αποβολής του Δήμου Παύλου Μελά από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Και μάλιστα χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις δεκάδες σχετικές ερωτήσεις, που έχουν γίνει από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής Κυβέρνησης, το Δήμο Παύλου Μελά, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την τοπική κοινωνία που έχει μετατρέψει το χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου σε πόλο έλξης με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, καθώς αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για την πολύπαθη Δυτική Θεσσαλονίκη».

Το  2005 είχε παραχωρηθεί στον τότε Δήμο Πολίχνης έκταση 120 στρεμμάτων από τα συνολικά 689 στρέμματα του Καρατάσιου, όπου με δημόσια χρηματοδότηση αναπτύχθηκαν αθλητικές υποδομές και έγιναν έργα ανάπλασης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας συνολικού κόστους μεγαλύτερου του 1.000.000 ευρώ. Μέσα στο πάρκο Καρατάσιου σήμερα αθλούνται περισσότερα από 500 παιδιά στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου και στο δημοτικό εντευκτήριο όπου γίνονται προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Παράλληλα, δραστηριοποιούνται Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας, Περιβαλλοντικοί-Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Περιαστικές Καλλιέργειες Καρατάσιου όπου εδώ και 7 χρόνια 150 οικογένειες καλλιεργούν οργανωμένα λαχανόκηπους σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου και η Ένωση Ποντίων Πολίχνης σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Εκπαιδευτική Κοινότητα, Εθελοντικές Ομάδες και Φορείς εδώ και 10 χρόνια διοργανώνουν ενημερωτικές ημερίδες, περιβαλλοντικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την απόδοση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ως ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο Πρασίνου, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Αναψυχής για όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Η δημοτική αρχή Παύλου Μελά επισημαίνει επίσης πως παράλληλα ο χώρος του Καρατάσιου, που είναι χαρακτηρισμένος ως Ανταλλάξιμο Κτήμα ΑΚ 11978, διεκδικείται από την Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι σύμφωνη με τις χρήσεις γης και τις κοινόχρηστες δράσεις που προτείνει και αναπτύσσει ο Δήμος Παύλου Μελά μέσα στο Καρατάσιου. Σήμερα και χωρίς να υπολογίζει όλα αυτά το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) κατηγορεί το Δήμαρχο του Δήμου Παύλου Μελά και τους πολίτες του, χαρακτηρίζοντάς τους ως καταπατητές, παράνομους, καταληψίες και φοροδιαφεύγοντες και μάλιστα ζητώντας την ποινική δίωξή τους.

«Καπναποθήκες» Νέας Κρήνης : Συλλογή υπογραφών  

Στο μεταξύ, και αυτήν την Κυριακή (χθες, 4 Μαρτίου), τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης των Καπναποθηκών Νέας Κρήνης συγκεντρώθηκαν μέσα στο χώρο των Καπναποθηκών, όπου  διεξάγεται η «Αγορά χωρίς Μεσάζοντες»,  για να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους με τους πολίτες και να συγκεντρώσουν υπογραφές κάτω από το κείμενο διεκδίκησης.

Η ανταπόκριση  ήταν εκπληκτική, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά και ο αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με την Επιτροπή, ήταν πολλαπλάσιος του συνόλου των υπογραφών, που συγκεντρώθηκαν όλες τις προηγούμενες φορές.

Στο χώρο παρευρέθηκαν εκ μέρους της ΡΕΚΚ οι Μανόλης Λαμτζίδης (επικεφαλής), Άρης Τεμεκενίδης (δημ. σύμβουλος), Νίκος Γαβριήλ και Κοτινάς Μιλτιάδης (μέλη του ΣΣ) καθώς και από το τοπικό Σύλλογο οι Στέφανος Καργάκης (Πρόεδρος του Συλλόγου «Μπουμπουλίνα»), Αθανασιάδης Οδυσσέας (ΓΓ του Συλλόγου «Μπουμπουλίνα»), Ηρακλείδης Ξενοφών, Μαστρογιάννη Χρυσούλα και Παπουτσίδης Παναγιώτης (μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου).

Η Επιτροπή, τις επόμενες ημέρες θα επεκτείνει τις δράσεις της και στο κέντρο της Καλαμαριάς.

 

 

LEAVE A REPLY