Friday , 19 April 2024

Στο τέλος του 2024 σε λειτουργία το “Thess INTEC”

Στην ένταξη της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας στη λίστα με τις 366 περιοχές καινοτομίας (innovation districts) της Ευρώπης, στοχεύει η δημιουργία του πρώτου τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στην χώρα μας, «Thess INTEC», που αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2024, όπως τόνισε ο πρόεδρός του, επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, από το βήμα του 5ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλονίκης.

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει καινοτομία σε διεθνή κλίμακα, χάρη στα εξαιρετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά της κέντρα, τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και τις περισσότερες από 2000 startups, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ. Τι μας λείπει; Δεν έχουμε έναν χώρο, μέσα τον οποίο μια σύμπραξη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, να μπορεί να αναπτύξει συνέργειες. Στο εξωτερικό υπάρχουν πάνω από 700 τέτοια innovation districts. Στην Eυρώπη 366. Κοντά μας υπάρχει αυτό της Σόφιας και αρκετά στην Τουρκία. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κανένα, το Thess INTEC φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο» σημείωσε ο κ.Ευθυμιάδης και πρόσθεσε πως η τρέχουσα συγκυρία είναι μοναδική, γιατί ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και Πολιτεία πλέον συμπράττουν και συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι για τη δημιουργία του πάρκου σε έκταση 760 στρεμμάτων στην Περαία Θεσσαλονίκης (τα 100 στρέμματα θα είναι χώρος πρασίνου, «που παραδίδεται στον δήμο Θερμαϊκού»), έχουν «τρέξει» το master plan και όλες οι μελέτες αδειοδοτήσεων και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, πάνω από 100 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας και έχουν δημιουργήσει έξι clusters που ήδη λειτουργούν, η δράση των οποίων θα μεταφερθεί στο ThessINTEC, όταν αυτό θα είναι έτοιμο, εξασφαλίζοντας μια πολύτιμη μαγιά και επιταχύνοντας τις διαδικασίες (τα αντικείμενα των clusters αυτών είναι όπως υπενθύμισε τα νέα υλικά, η νανοτεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ενέργεια, τα Logistics και οι τεχνολογίες έξυπνων πόλεων) .

«Είμαστε έτοιμοι για ένα από τα πιο σύγχρονα innovation districts στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ.Ευθυμιάδης και πρόσθεσε ότι η ποιότητα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστικά για τους επιστήμονες και τα στελέχη των πολυεθνικών, οπότε η ύπαρξη υποδομών λειτουργεί δημιουργεί επιπλέον κίνητρα για την πρσέλκυσή τους στη χώρα μας, ώστε να ζουν και να εργάζονται εδώ.

Ο πρόεδρος του Thess INTEC υπενθύμισε ακόμα ότι οι επενδύσεις στο 90% της έκτασης του πάρκου θα είναι καθαρά ιδιωτικού χαρακτήρα και υπογράμμισε την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την ευόδωση όλων των στόχων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *