Στο 30% του ΑΕΠ συνεισφέρει ο αγροδιατροφικός τομέας

Στο 30% του ΑΕΠ συνεισφέρει ο αγροδιατροφικός τομέας

504
SHARE

Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και η ενίσχυση των εξαγωγών βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν σήμερα, Σάββατο, στο πλαίσιο του 29ου Money Show, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Ελληνο- Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη λεγόμενη «Γεωργία Ακριβείας» και στις σύγχρονες πρακτικές που ακολουθούνται ανά τον κόσμο –με έμφαση στο παράδειγμα της Ιταλίας- για την ανάπτυξη του κλάδου.

Στη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης επισημαίνοντας πως πρόκειται για τον πιο σημαντικό εξωστρεφή και εξαγωγικό κλάδο της χώρας, με μερίδιο 20,1% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Σε αξία –εν μέσω κρίσης- οι ελληνικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ανήλθαν το 2017 σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ θετικές είναι οι επιδόσεις και του α’ διμήνου 2018 όπου καταγράφεται αύξηση 17% (ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στην ομιλία του ο κ. Λουφάκης αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη αδυναμία του κλάδου, που δεν είναι άλλη από την παραγωγή μικρών ποσοτήτων, ενώ ανέδειξε ως το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημά του την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Σημείωσε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει την υψηλότερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά και τόνισε την ανάγκη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας που έχει πετύχει να εκτινάξει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στα 41,2 δισ. ευρώ παρόλο που ο ιταλικός αγροδιατροφικός  τομέας κατέχει μερίδιο μόλις 9% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

Ο Κ. Κιλτίδης

Εντυπωσιακά για τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Κιλτίδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι μακράν ο πλέον σημαντικός και ισχυρός για την ελληνική οικονομία, και πάρα την οικονομική κρίση η συμμετοχή του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) άγγιξε το 30%, ενώ μαζί με τον τουρισμό, οι δυο κλάδοι, αντιπροσωπεύουν σήμερα το 50% του ΑΕΠ.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα ο κ. Κιλτίδης «έδειξε» τέσσερις προϋποθέσεις οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

  1. Η ενίσχυση του παρεμβατικού ρόλου και των οικονομικών πόρων των Περιφερειών ώστε να μπορέσουν να χαράξουν και να υλοποιήσουν κλαδικές πολιτικές.
  2. Η σωστή λειτουργία του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, η ενημέρωση του καταναλωτή για όσους συλλαμβάνονται να παρανομούν και η επιβολή υψηλών προστίμων στους παραβάτες ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.
  3. Η λειτουργία μόνιμων εκθετηρίων για τα ελληνικά προϊόντα και η λειτουργία ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων, για τα οποία συζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς εδώ και 25 χρόνια.
  4. Η χάραξη εξωστρεφούς πολιτικής με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού.

LEAVE A REPLY