Στ.Πιτσιόρλας: Αν δεν βγούμε από το μνημόνιο, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το...

Στ.Πιτσιόρλας: Αν δεν βγούμε από το μνημόνιο, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής

407
SHARE

Μέχρι τον Αύγουστο θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης σε ιδιώτες των μειοψηφικών ποσοστών της ΕΥΑΘ (περίπου 24%) και της ΕΥΔΑΠ (περίπου 11%) που παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, προσερχόμενος απόψε στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον δεδομένου – όπως σημείωσε – ότι είναι εταιρείες με κέρδη, που δίνουν μερίσματα.

Το μήνυμα που απηύθυνε ο κ.Πιτσιόρλας τόσο στις δηλώσεις, όσο και στην ομιλία του στην εκδήλωση ήταν ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος, προκειμένου τον Αύγουστο να μπορέσουμε να βγούμε από το μνημόνιο και την επιτήρηση, «γιατί αν δεν βγούμε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε φορολογικά, συντάξεις, μισθούς και όλα όσα θέλει ο κόσμος, η προϋπόθεση είναι να βγούμε από το μνημόνιο και για να βγούμε προϋπόθεση είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τρεις φορές με τους δανειστές».

Ερωτηθείς για το έργο του Ελληνικού απάντησε ότι θα ξεκινήσει εντός του 2018, ενώ στην ομιλία του  αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα σημειώνοντας ότι πρέπει να χειριστούμε με νηφαλιότητα τα θέματα των σχέσεων μας με τους γείτονες της χώρας με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας, όπως και στο θέμα της Novartis, αποδίδοντας ευθύνη για την όξυνση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών , συστήνοντας αλλαγή του, η οποία όπως επεσήμανε προϋποθέτει αλλαγή του Συντάγματος. “Πρέπει να λύσουμε θεσμικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα. Στη Βουλή ήρθε ένας φάκελος που διαβάζοντας τον κάποιος δεν μπορεί να σχηματίσει εικόνα. Δεν έπρεπε να έρθει αυτός ο φάκελος στη Βουλή αλλά όταν ο εισαγγελέας σκοντάφτει σε πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα. Σε αυτήν την κατάσταση έχουμε βρεθεί ενδεχομένως και άλλες φορές γιατί η ρίζα του προβλήματος είναι το θεσμικό πλαίσιο”, σημείωσε σχετικά.

Έξι αιτήματα από το ΒΕΘ

Πράξεις – πέρα από τα λόγια – για την πραγματική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του περιβάλλοντος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ζήτησε από την πολιτική ηγεσία ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, από το βήμα της εκδήλωσης κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου, παρόντος του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, εκφράζοντας ανησυχία για τη δυναμική και το βάθος της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

“Μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων και αβεβαιότητας – επεσήμανε ο κ.Παπαδόπουλος – η ελληνική οικονομία φαίνεται πως προσπαθεί να εισέλθει στην κανονικότητα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη θετική πορεία του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, αλλά και από μια σειρά στατιστικών στοιχείων και δεικτών που αποτυπώνουν το οικονομικό κλίμα και την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.  Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η δυναμική και το βάθος της σταθερότητας που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε μικρότερο, ή μεγαλύτερο βαθμό, φοβήθηκαν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κάποιες ξεκίνησαν και στην πορεία σταμάτησαν, κάποιες εφαρμόστηκαν μισές και κάποιες ακόμη σέρνονται, από αξιολόγηση σε αξιολόγηση. Το αποτέλεσμα είναι: Να έχει σήμερα η Ελλάδα έναν από τους υψηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Να έχουμε μέσα σε τρία χρόνια δεκάδες νόμους, με αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς. Να σταματούν επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένος και σαφής χωροταξικός σχεδιασμός”.

Αν δεν βελτιωθεί πραγματικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας – πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ – δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Καλές είναι οι προθέσεις, οι εξαγγελίες και οι διαβεβαιώσεις που ακούμε από την πολιτική ηγεσία. Πέρα από τα λόγια όμως, χρειάζονται και πράξεις. Οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες: Βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 20% στο 10%. Ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, με εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης παντού. Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με κίνητρα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση.

Το οξυγόνο που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δεν θα προκύψουν με κάποιο θαύμα. Προϋποθέτουν ουσιαστικές αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από μικροπολιτικές στρατηγικές”.

 

LEAVE A REPLY