Στ.Πιτσιόρλας: Η επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία είναι καθοριστικής...

Στ.Πιτσιόρλας: Η επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία είναι καθοριστικής σημασίας

394
SHARE

Η επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία είναι καθοριστικής σημασίας, τόνισε νωρίτερα απόψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος.

Στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία – πρόσθεσε ο κ.Πιτσιόρλας – διαπιστώθηκε κοινή βούληση για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δυο χωρών και στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας δρομολογήθηκε μια πορεία μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. “Θα ξαναμπούμε σε έναν δρόμο διαλόγου, καταρχήν για τα δύσκολα θέματα, που αποτελούν πηγές έντασης και βεβαίως στο πνεύμα αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία”, πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η πολυδιάστατη  εξωτερική πολιτική, όπως επισήμανε κλείνοντας την ομιλία του, είναι η βάση για να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας και “όσα γίνονται αυτήν την ώρα στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς  προϋποθέτουν καλό κλίμα, προϋποθέτουν ειρήνη, προϋποθέτουν συνεργασίες. Και βεβαίως από όλα όσα γίνονται πρέπει οι ωφέλειες να είναι αμοιβαίες, πρέπει να ωφεληθούν όλοι και όχι κάποιοι”.

Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΑΝ, θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το ανώτατο συμβούλιο οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών είτε πριν, είτε λίγο μετά τις ευρωεκλογές, ενώ στις 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλο επιχειρηματικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει το Enterprise Greece σε συνεργασία με το ελληνικό επιχειρηματικό συμβούλιο του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας (DEIK). Στόχος του συγκεκριμένου Φόρουμ, όπως σημείωσε ο Γενικός Πρόξενος της της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Orhan Yalman Okan, είναι να συμμετάσχουν Τούρκοι επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και να συνεργαστούν με Έλληνες επιχειρηματίες για κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες. Μερικές ημέρες νωρίτερα (14-16 Μαρτίου) , θα προηγηθεί, όπως ανακοίνωσε ο  πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης, αποστολή του ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου στην Προύσα.

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν είχε να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο και ανέφερε μόνο ότι γίνεται προσπάθεια για να προχωρήσει. Γνωστοποίησε, επίσης, πως εντός του 2020 θα ξεκινήσει η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στο τελωνείο των Κήπων, όπως και ότι προβλέπεται να μεγαλώσει το ελληνικό τελωνείο και ότι υπάρχει σχέδιο για βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας. 

LEAVE A REPLY