Στ. Πιτσιόρλας: Θα πολεμήσουμε να μην προχωρήσει η μείωση του αφορολογήτου –...

Στ. Πιτσιόρλας: Θα πολεμήσουμε να μην προχωρήσει η μείωση του αφορολογήτου – Η Κυβέρνηση αποφασισμένη να ενισχύσει τη Βιομηχανία

345
SHARE

“Θα πολεμήσουμε για να μην προχωρήσει η μείωση του αφορολογήτου (το 2020), όπως παλέψαμε και το θέμα με τις συντάξεις”επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τράπεζας σε αποψινή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Ημέρα Βιομηχανίας της ΕΕ.
Ερωτηθείς για την αύξηση του κατώτατου μισθού απάντησε ότι αυτό το μέτρο δεν α?ορά το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας, όπου οι μισθοί είναι έτσι και αλλιώς υψηλότεροι. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε ότι θα ήταν πιο αποδοτικό αν η ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% υλοποιείτο σε διάστημα 2-3 ετών, αντί να ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου.


Νομοσχέδιο για τη βιομηχανική συγκέντρωση στον Ασωπό και έπεται το Καλοχώρι Ενίσχυση της Βιομηχανίας

Εντός των επόμενων ημερών (σ.σ. μάλλον αύριο) αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεγάλη βιομηχανική συγκέντρωση στον Ασωπό, στα Οινόφυτα  Αττικής, ενώ ακολούθως θα προωθηθεί και η μελέτη και για το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προχωρήσει σχέδιο οριοθέτησης και εξυγίανσης και αυτής της περιοχής, όπως γνωστοποίησε εξάλλου ο κ.Πιτσιόρλας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης.

Στους στόχους της Κυβέρνησης, όπως πρόσθεσε, εντάσσεται και η επανασύσταση του Υπουργείου Βιομηχανίας, υπενθυμίζοντας ότι, ήδη, μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, η βιομηχανία έχει πλέον αναβαθμισμένο ρόλο στο πλαίσιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αφού για πρώτη φορά υπάρχει αναπληρωτής υπουργός για θέματα βιομηχανίας. «Η προοπτική μας είναι ακριβώς να προχωρήσουμε στην ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας. Βεβαίως, ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές, για τη λήξη αυτής της θητείας δεν είναι πολύς και δεν θέλουμε να τον χάσουμε σε θέματα διαδικαστικά και τυπικά και επομένως στο γενικό σχήμα του υπουργείου Ανάπτυξης αναβαθμίστηκε ο ρόλος της βιομηχανίας» υπογράμμισε.
Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε, ακόμη ότι το 2019 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την ελληνική και την ευρωπαϊκή βιομηχανια, αφού είναι υπό επεξεργασία η νέα  ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό, με βασικό στόχο να συγκεντρωθούν οι πόροι στην καινοτομία για την παραγωγή ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών καινοτομικών προϊόντων. «Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν έξι αλυσίδες αξίας, με βάση τις οποίες και εμείς, στην Ελλάδα, θα πρέπει να κινηθούμε. Άρα η γνώση, η καινοτομία, τα clusters, οι αλυσίδες αξίας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να επηρεάσουν και τη δική μας στρατηγική» εξηγησε.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι αποφασισμένη να βρεί τρόπους να ενισχύσει τη βιομηχανία. «Ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες σημαντικές για τη χρηματοδότηση της μεταποίησης. Η πιο πρόσφατη είναι να διαθέσουμε 900 εκατ. ευρώ από κρατικούς πόρους, σαν προίκα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι οποίοι θα μοχλευθούν με ιδιωτικούς και κοινοτικούς, μέσα από δράσεις του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας) και του ΕΤΕΑΝ (Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), που θα αποτελέσουν τον κορμό της Αναπτυξιακής Τράπεζας» διευκρίνισε.
Υπενθύμισε επίσης ότι ετοιμάζονται νέες δράσεις του ΕΣΠΑ με στόχευση τη βιομηχανία, παράλληλα με τους αναπτυξιακούς νόμους και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που τρέχουν ως σήμερα. Ο κ. Πιτσιόρλας πρόσθεσε, τέλος, ότι αρχίζει να αισιοδοξεί για την εξεύρεση λύσης για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, παρότι όπως σημείωσε τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία και για την ΕΛΒΟ, ότι ο τρίτος διαγωνισμός θα είναι γόνιμος και θα βρεθεί επενδυτής.

LEAVE A REPLY