Στ.Πιτσιόρλας: Τελικές αποφάσεις για την ΕΒΖ στις 31 Ιανουαρίου-Αν δεν βρεθεί επενδυτής,...

Στ.Πιτσιόρλας: Τελικές αποφάσεις για την ΕΒΖ στις 31 Ιανουαρίου-Αν δεν βρεθεί επενδυτής, σβήνουν τα φουγάρα…

398
SHARE

Στις 31 Ιανουαρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για το εάν
το πρόγραμμα εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ θα τρέξει μέσω στρατηγικού επενδυτή ή μέσω της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τους τευτλοπαραγωγούς που έχουν προβεί σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ, προς τους οποίους επανέλαβε τις υποσχέσεις ότι
θα πληρωθούν στο ακέραιο τις οφειλές της ΕΒΖ προς αυτούς, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά και τις παλαιότερες και δόθηκε νέο “ραντεβού” για τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου και αυτοί ανέστειλαν την κινητοποίησή τους για τα τέλη του μήνα.

“Θα έρθουμε και πάλι στις 28/1 εδώ στα γραφεία της διοίκησης της ΕΒΖ για να περιμένουμε τον υπουργό να μας επισκεφθεί και να συζητήσουμε τα νεότερα που θα μας έχει¨, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Πλατέος και Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας.

«Στις 31/1 θα έχουμε την τελική απόφαση για το εάν το πρόγραμμα εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ θα τρέξει μέσω στρατηγικού επενδυτή ή μέσω της Τράπεζας Πειραιώς» δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι “έστω και την ύστατη στιγμή θα αποδώσουν οι επαφές που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα και θα έχουμε στρατηγικό επενδυτή για την εταιρεία”. Γνωστοποίησε σχετικά επίσης ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχει δύο σημαντικά ραντεβού με υποψήφιους, αξιόπιστους – όπως σημείωσε – επενδυτές, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι “οι προηγούμενες κρούσεις από υποψήφιους επενδυτές δεν απέδωσαν καρπούς. Δυστυχώς, δεν υπήρξε αξιόπιστος επενδυτής που να δώσει λύση και προοπτική. Τα περιθώρια όμως στενεύουν και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα πράξουμε. Στις 31/1 θα δώσουμε τελικές απαντήσεις”. Ερωτηθείς, εάν το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών προέρχεται από Ιταλία, Ολλανδία και ΗΠΑ, χωρίς να το διαψεύσει, ανέφερε πως “υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού”.
Απευθυνόμενος προς του τευτλοπαραγωγούς, τους είπε ότι έχει ζητήσει διορία ως τέλος του μήνα από την Τράπεζα Πειραιώς, για να βρεθεί επενδυτής για βιώσιμη λύση και πρόσθεσε: “Αλλιώς, την αίτηση για το άρθρο 106 και την εξυγίανση θα την αναλάβει η Τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι για έναν, ενάμιση χρόνο δεν θα ανάψουν τα φουγάρα των εργοστασίων, δεν θα σπαρθούν τεύτλα”, ενώ “εφόσον η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της εταιρείας προχωρήσει με στρατηγικό επενδυτή, τότε η καλλιέργεια θα συνεχίσει απρόσκοπτα”.
“Εφόσον κατατεθεί το αίτημα εξυγίανσης στο δικαστήριο – πρόρθσε ο κ.Πιτσιόρλας – και ανάψει το πράσινο φως, τότε θα μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε την πρόταση εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και με το που πάρουμε το OΚ, θα μπορέσει να προκύψει κρατική ενίσχυση ύψους 15 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2019. Με το ποσό αυτό, θα μπορέσει να τρέξει μεταξύ άλλων η φετινή καμπάνια στην ΕΒΖ. Χωρίς όμως τις προαναφερόμενες εγκρίσεις, δεν μπορεί να δοθεί η κρατική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά υπάρχουν”
Πέρα από τη δέσμευση ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα πληρωθούν στο ακέραιο τις οφειλές της ΕΒΖ προς αυτούς, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά και τις παλαιότερες, επανέλαβε τις προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πληρωθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός τη συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 73 ευρώ/στρέμμα, γνωστοποιώντας πως «στείλαμε ήδη αίτημα προς την ΕΕ, με στόχο να πάρετε ένα επιπλέον 30% επί του εγκεκριμένου ποσού συνδεδεμένης και περιμένουμε την απάντηση».
Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό και αδυναμία που εξέφρασαν οι τευτλοπαραγωγοί για την απόδοση ΦΠΑ 24% στο τέλος του τρέχοντος μηνός, ο κ. Πιτσιόρλας υποσχέθηκε να προσπαθήσει να βρει το ποσό που χρειάζονται, ώστε να καταβάλλουν τον ΦΠΑ και να μην έχουν πρόβλημα.


LEAVE A REPLY