Συγχωνεύσεις εφοριών και αλλαγές στον φόρο χαρτοσήμου προανήγγειλε ο Γ. Πιτσιλής

Συγχωνεύσεις εφοριών και αλλαγές στον φόρο χαρτοσήμου προανήγγειλε ο Γ. Πιτσιλής

1277
SHARE

Συγχωνεύσεις εφοριών σε μεγάλες πόλεις της χώρας προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Νομικών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής, «με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, έχουμε ξεκινήσει το διάλογο, σε πρώτη φάση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων μας, για τη συγχώνευση ορισμένων ΔΟΥ ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πάτρα».

Οι συγχωνεύσεις αυτές, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, εξετάζονται με γνώμονα:
– τη δυνατότητα άμεσης στέγασης των ΔΟΥ που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή,
– τη βελτίωση της εξυπηρέτησης που θα προκύψει για τους πολίτες,
– την εξοικονόμηση σε ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση ιδίως των ελεγκτικών μας λειτουργιών
– και την εξοικονόμηση χρημάτων από ενοίκια.

Σε δεύτερη φάση, πρόσθεσε ο κ. Πιτσιλής, «ο διάλογος θα γίνει με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, για να τους εξηγήσουμε τις δικές μας δυσχέρειες και να βρούμε λύσεις, όπου είναι εφικτό».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά όσον αφορά στο νομό Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται η κατάργηση της ΣΤ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης με απορρόφησή της από την Δ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, κατάργηση της Α΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης με απορρόφησή της από την Ε’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, καθώς και η συγχώνευση των ΔΟΥ Καλαμαριάς και Η’ Θεσσαλονίκης σε μια νέα ενιαία εφορία.

Επίσης ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία χαρτοσήμου, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για ένα φόρο σχεδόν 90 ετών, για τον οποίο υπάρχουν διαχρονικά πολλές αμφισβητήσεις, και πολλές προστριβές στον έλεγχο.

«Μας προβληματίζει, θέλουμε να δούμε τις διεθνείς πρακτικές και να εντοπίσουμε τις εναλλακτικές για τη θέσπιση μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και εύληπτης φορολογίας στις συναλλαγές, η οποία να μην οδηγεί σε ανάσχεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», είπε χαρακτηριστικά.

LEAVE A REPLY