Συμμετοχή με 28,3 εκατ. ευρώ της ΕΤΑΑ στην έκδοση ομολόγου των ΕΛ.ΠΕ.

Συμμετοχή με 28,3 εκατ. ευρώ της ΕΤΑΑ στην έκδοση ομολόγου των ΕΛ.ΠΕ.

328
SHARE
Symmetoxi me 28,3 ekat. euro tis ETAA stin ekdosi omologou ton EL.PE.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υπέγραψε το πρώτο της έργο υπό το νέο πλαίσιο επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, συμμετέχοντας με 28,3 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση ομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.).

Πρόκειται για «μία εταιρεία που επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα. Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει την εταιρεία στην ανάπτυξη μιας σειράς φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων συνολικής ισχύος 190 MW

Το ομόλογο είναι δύο δόσεων και ανέρχεται συνολικά σε 450 εκατομμύρια ευρώ, με την EBRD να συμμετέχει στη δεύτερη δόση ύψους 74,5 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με την Παρευξείνια Τράπεζα (Black Sea Trade Development Bank) και άλλους επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές.

Η EBRD παρουσίασε το Ελληνικό Πλαίσιο Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τον Μάρτιο του 2017. Ο σκοπός του χρηματοδοτικού ταμείου, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στην ικανότητα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση των απωλειών, καθώς και για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο.

Το πλαίσιο αυτό ακολούθησε την υιοθέτηση από την Ελλάδα ενός καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περισσότερο βασισμένο στην αγορά, το οποίο εισάγει την ανταγωνιστική δημοπράτηση που θα αντικαταστήσει τις σταθερές τιμές στην αγορά. Η θυγατρική εταιρεία Elpe Renewables των ΕΛΠΕ υπέβαλλε επιτυχείς προσφορές για τρεις φωτοβολταϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έχει αρκετά έργα υπό προετοιμασία.

Το Πλαίσιο Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της EBRD έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει την Ελλάδα, αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ενίσχυση των ηλιακών, αιολικών και γεωθερμικών πηγών καθώς και των πηγών βιομάζας, θα μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγωγές.

 

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 22 έργα στους τομείς της χρηματοοικονομίας, της ενέργειας, των υποδομών και της αγροτικής οικονομίας στη χώρα.

 

LEAVE A REPLY