Συμφωνία Τσακαλώτου-Λαγκάρντ για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Συμφωνία Τσακαλώτου-Λαγκάρντ για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

334
SHARE

Στην ανάγκη να κλείσει γρήγορα, έως το τέλος της χρονιάς, η τρίτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση για το χρέος συμφώνησαν Κριστίν Λαγκάρντ και Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΔΝΤ.

Η συνάντηση που έγινε χθες, Σάββατο, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος εισέπραξε από τη συζήτηση ότι η στάση του ΔΝΤ και της κυρίας Λαγκάρντ θα είναι συγκαταβατική και δεν προτίθεται να βάλει εμπόδια στην αξιολόγηση που θα αρχίσει στις 23 Οκτωβρίου.

Το καλό κλίμα αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην συνάντηση που έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Όσον αφορά το πότε θα επανεκκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αυτό προβλέπεται να γίνει μετά το τέλος της αξιολόγησης του ΔΝΤ τον προσεχή Φεβρουάριο, οπότε σύμφωνα με τον υπουργό θα έχει ολοκληρωθεί και ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία. υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών καθίσταται «εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε», παρά το γεγονός, ότι ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για διευθέτηση του χρέους τον Ιούνιο. Όπως άλλωστε πρόσθεσαν εάν αυτό συμβεί «θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές».

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας είπε στον κ. Τσακαλώτο πως το ΔΝΤ «καλά κάνει και πιέζει για το χρέος». Παράλληλα διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει και αυτή από την πλευρά της την Γερμανία για το εν λόγω ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους το οικονομικό επιτελείο υποστήριξε ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθούν το 2018.

Εκτός τη Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών μαζί με τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Χαρίτση συναντήθηκαν με επενδυτές όπου οι συζητήσεις ήταν θετικές και διευκρινιστικές για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

LEAVE A REPLY