Συναλλαγές με POS για άλλα 58 επαγγέλματα

Συναλλαγές με POS για άλλα 58 επαγγέλματα

1590
SHARE

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά στην επέκταση του μέτρου της εγκατάστασης συσκευών POS και σε άλλα 58 επαγγέλματα.

Η αρχή έγινε τον Απρίλιο του 2017 με την υποχρεωτικότητα της χρήσης POS σε 96 επαγγέλματα και πλέον στη σχετική λίστα εντάσσονται επαγγέλματα που αφορούν τον κλάδο των οικοδομικών δραστηριοτήτων, το λιανικό εμπόριο και τις μεταφορές.

Ειδικά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν έναρξη δραστηριότητας το διάστημα 11 Φεβρουαρίου- 11 Μαρτίου, έχουν περιθώριο να συμμορφωθούν έως τις 11 Απριλίου 2018.

Επιπλέον,όσες επιχειρήσεις προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή δραστηριότητας μετά την 11η Μαρτίου 2018 έχουν προθεσμία συμμόρφωσης εντός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.

Όσοι επαγγελματίες δεν εγκαταστήσουν έγκαιρα POS, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο, ύψους 1.500 ευρώ.

Σε περίπτωση που καταβάλλουν το πρόστιμο σε διάρκεια ενός μηνός, το ύψος του ανέρχεται στα 750 ευρώ.

Αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των επαγγελματιών σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Παρατηρητηρίου Ακινήτων, Κώστα Γεωργάκου, ο οποίος χαρακτήρισε “δυσβάσταχτο μέτρο”, με “φοροεισπρακτικό χαρακτήρα” τη χρήση του POS για τα μεσιτικά γραφεία, καθώς, όπως υποστήριξε, εκτός από την χρέωση που υφίστανται οι επαγγελματίες του κλάδου από την αγορά ή μίσθωση ακινήτου, χρεώνονται και για την συναλλαγή.

“Θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρόβλεψη για τα άτομα τρίτης ηλικίας, όπως ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ως προς την χρήση του πλαστικού χρήματος”, δήλωσε ο ιδιοκτήτης οίκου τελετών, Φάνης Μπαμπούλας.

Με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων ως προς την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής και την ευκρινή αναγραφή της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) διαθέτει δωρεάν προς τις επιχειρήσεις σχετικό γράφημα “ανακοίνωσης προσθήκης-ταμείου”, όπου αναγράφεται ότι το κατάστημα διαθέτει τερματικό αποδοχής καρτών POS.

LEAVE A REPLY