Συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε θέματα Καινοτομίας -Δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου-Επανασχεδιασμός της Ζώνης Καινοτομίας

Συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε θέματα Καινοτομίας -Δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου-Επανασχεδιασμός της Ζώνης Καινοτομίας

364
SHARE

Συνεργασία με στόχο τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου νέου τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, προχωρούν Ελλάδα και Ισραήλ. Σε σύσκεψη εργασίας που είχαν το μεσημέρι στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ο διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ, Άαρον Ααρόν, η Πρέσβης του Ισραήλ κα.Ιριτ Μπεν Άμπα, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης Γιώργος Αγγελόπουλος και ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης διαπιστώθηκε κοινή βούληση για συνεργασία σε θέματα καινοτομίας και έρευνας και δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα.

«Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ιδιαίτερη είναι η θέση που κατέχει η αξιοποίηση και ενδυνάμωση του εξαιρετικού οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης» δήλωσε σχετικά η Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου .

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, σε συνέχεια της συμφωνίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και η μετάδοση τεχνογνωσίας από το Ισραήλ σε ότι αφορά στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Συγκροτείται ομάδα εργασίας προκειμένου να διερευνηθούν τα κοινά θεματικά πεδία πάνω στα οποία θα συνεργαστούν οι δύο χώρες στον τομέα της καινοτομίας και της ανάπτυξης τεχνολογικών πάρκων. Η συνεργασία θα αρχίσει να υλοποιείται από ένα θεματικό πεδίο και σταδιακά θα εξελιχθεί ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, επιχειρηματική αποστολή από το Ισραήλ.

Όπως είπε η Υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου, υλοποιείται ως προτεραιότητα ο επανασχεδιασμός της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας η οποία ως εκτελεστικός βραχίονας το επόμενο διάστημα θα προβεί σε συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να φέρει εις πέρας το φιλόδοξο αυτό σχέδιο.

Ο κ. Φωτάκης ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η συνεργασία σ’ ένα νέου τύπου τεχνολογικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη και ότι η συνεργασία θα αφορά πιθανότητα και το Thess- INTEC, αλλά θα αρχίσει να υλοποιείται σε ήδη υφιστάμενες κτιριακές δομές. Οι συμπράξεις – ερευνητικές και επιχειρησιακές – πιθανώς θα αφορούν τομείς όπως αγροτεχνολογία, ήπιες μορφές ενέργειας, τεχνητή νοημοσύνη, προηγμένα υλικά. Οι τομείς αυτοί είναι κοινού ενδιαφέροντος, ενώ η ισραηλινή πλευρά φαίνεται να έχει ενδιαφέρον για τις επιστήμες ζωής και τη φαρμακευτική βιομηχανία.

“Ο κ. Ααρόν πείστηκε ότι η περιοχή μας είναι μία περιοχή στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και στον τομέα συγκεκριμένου project που μπορεί να προχωρήσουμε. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πράγματα για τα οποία μιλήσαμε είναι ότι για να πάει μπροστά το όλο σύστημα χρειάζεται όλοι οι φορείς καινοτομίας και οι τομείς που παράγουν καινοτομία να βρίσκονται κοντά, για να υπάρξει συνεργασία. Η ιδέα ενός μεγάλου τεχνολογικού πάρκου τον βρίσκει σύμφωνο και συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία του. Σίγουρα θα χρειαστεί μία πενταετία για αυτό το εγχείρημα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης.

LEAVE A REPLY