Συντάξεις: Αναρμόδια δηλώνει η ΗΔΙΚΑ για την επιστροφή παράνομων κρατήσεων

Συντάξεις: Αναρμόδια δηλώνει η ΗΔΙΚΑ για την επιστροφή παράνομων κρατήσεων

466
SHARE

Αίτηση στο ασφαλιστικό τους Ταμείο και όχι στην ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι για να διεκδικήσουν την επιστροφή χρημάτων που παρανόμως παρακρατήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για κρατήσεις και μειώσεις που έγιναν και συνεχίζουν σε «εικονικά ποσά συντάξεων» και που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν συνολικά τα 1.000 ευρώ για κάθε συνταξιούχο, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα δημοσιεύματα.

Αυτό γνωστοποίησε ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, Α. Τάγαρης μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε τηλεοπτική εκπομπή, επισημαίνοντας πως η ΗΔΙΚΑ είναι ένα μηχανογραφικό κέντρο το οποίο έχει αναλάβει απλώς την υλοποίηση των προγραμμάτων για να υπολογιστούν οι συντάξεις με τον τρόπο που το Ταμείο του καθενός έχει καθορίσει. Έτσι ο κάθε συνταξιούχος θα πρέπει να απευθυνθεί στον ασφαλιστικό του φορέα, στο Ταμείο του δηλαδή, που είναι υποχρεωμένο από τον νόμο να απαντήσει μέσα σε διάστημα ως δύο μήνες το πολύ.

Ο κ. Τάγαρης διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες που αναφέρουν ότι έχουν σβηστεί αρχεία, διευκρινίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο να έχει συμβεί καθώς τα αρχεία κρατούνται ώστε να υπάρχει η τεκμηρίωση του πώς υπολογίστηκε το οποιοδήποτε ποσό σύνταξης.

Οι παράνομες κρατήσεις
Σε ό,τι αφορά το νέο… επεισόδιο με τις παράνομες κρατήσεις που γίνονται σε εικονικά ποσά συντάξεων αυτό εντοπίζεται στα εξής τρία σημεία:

Πρώτον, οι περικοπές του ν. 4093/2012 επιβάλλονται στο παλιό άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερίσματος, αυτό δηλαδή που εισέπρατταν οι συνταξιούχοι το 2013 και όχι στο νέο άθροισμα συντάξεων, δηλαδή, σε αυτό που πραγματικά καταβάλλεται από το 2016 μετά το κούρεμα σε επικουρικές συντάξεις και στο μέρισμα που παίρνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Η ΗΔΙΚΑ, λοιπόν, έχει στις λίστες της το παλιό άθροισμα (του 2013) και επιβάλλει τις παλιές μειώσεις ενώ θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη τα νέα ποσά αθροίσματος συντάξεων όπως αυτά ισχύουν μετά τις περικοπές σε επικουρικές και μερίσματα από 1/6/2016 και από 1/1/2016 αντίστοιχα. Οι παράνομες κρατήσεις ξεκινούν από 40 ευρώ το μήνα και φτάνουν στα 110 ευρώ.

Δεύτερον, με το ν. 3986/2011 που ισχύει ακόμη, όσες επικουρικές είναι από 300 ευρώ και άνω έχουν μείωση από 3% ως 10%. Η μείωση είναι κλιμακωτή, δηλαδή από 300 ως 350 ευρώ κόβεται το 3% όλης της επικουρικής, από 350 ως 400 ευρώ μειώνεται το 4%, από 400 ως 450 ευρώ το ψαλίδι είναι 5% και από 650 ευρώ η μείωση είναι 10%. Παρότι έγινε ο επανϋπολογισμός επικουρικών συντάξεων, σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται οι παλιές περικοπές με βάση το προηγούμενο ποσό της επικουρικής.

Τρίτον, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συνταξιούχοι οι οποίοι διαπιστώνουν ότι εξακολουθούν να πληρώνουν 50 ευρώ το μήνα παρά το γεγονός ότι έχει εξοφληθεί το ποσό των αναδρομικών μειώσεων για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2016!

LEAVE A REPLY