Σφίγγει η «θηλιά» των πλειστηριασμών με εντολή των δανειστών!

Σφίγγει η «θηλιά» των πλειστηριασμών με εντολή των δανειστών!

510
SHARE
ΣΕΜΑΣ: Στο «κόκκινο» η αγωνία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Η θηλιά των πλειστηριασμών σφίγγει ακόμη περισσότερο για χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η Κομισόν, στην Έκθεση Συμμόρφωσης, ασκεί ισχυρές πιέσεις προς και τις τράπεζες να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια διεξαγωγής πλειστηριασμών με στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες σχεδιάζουν για φέτος να προχωρήσουν σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων, ωστόσο αυτό το πλάνο δεν ικανοποιεί τους δανειστές οι οποίοι τις καλούν να ανεβάσουν τον σχεδιασμό τους σε 40.000 πλειστηριασμούς σε ετήσια βάση γα τα επόμενα τρία χρόνια. Έως το τέλος του 2019 οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα μειώσουν κατά 13,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από ρευστοποιήσεις, εκ των οποίων το 30% δηλαδή 4 δισ. ευρώ θα προέλθει από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εδραιώσουν στην Ελλάδα… κουλτούρα πληρωμών. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ο φόβος του πλειστηριασμού ήδη «λειτούργησε» και -όπως αναφέρεται στην Έκθεση- αρκετοί δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών προσήλθαν στις τράπεζες για να διακανονίσουν τα χρέη τους.

Παράλληλα, στην έκθεση τονίζεται ότι η κατάσταση στους φυσικούς πλειστηριασμούς (στα Ειρηνοδικεία) παραμένει προβληματική σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι -όπως τονίζεται χαρακτηριστικά- δίνουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν τον πλειστηριασμό οπουδήποτε, χωρίς αντιδράσεις.

Πάντως, από την Κομισιόν κρίνεται φιλόδοξος ο στόχος ο τραπεζών για 10.000 πλειστηριασμούς το 2018, με δεδομένο ότι τον Δεκέμβριο του 2017 έγιναν μόλις 30 πλειστηριασμοί. Τον Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί 500 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αριθμός τους πρέπει να αυξηθεί από τον Μάρτιο στους 1.000 το μήνα, με τελικό στόχο τους 2.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα το τελευταίο 3μηνο του 2018.

LEAVE A REPLY