Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς: Δράσεις ενάντια στη διεθνή κρίση του κλάδου – Επιχειρηματική...

Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς: Δράσεις ενάντια στη διεθνή κρίση του κλάδου – Επιχειρηματική αποστολή στην Κορέα

672
SHARE

Επιχειρηματική αποστολή ελληνικών επιχειρήσεων γούνας από τη Δυτική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί στην Κορέα (Βόρεια Κορέα) εντός των προσεχών μηνών, με την στήριξη του οργανισμού “Enterprise Greece”, με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση της ελληνική γούνας σε νέες αγορές, προς αναπλήρωση των απωλειών από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο κλάδος της γουνοποιίας διέρχεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς – και όχι μόνο στην Ελλάδα – κρίση. Οι εξαγωγές ελληνικής γούνας, όπως ανέφερε η διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς στη σημερινή συνέντευξη τύπου για το 3ο Fur Shopping Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά από 1 έως και 3 Νοεμβρίου, δεν ξεπερνούν σήμερα πλέον τα 40 εκατ.δολάρια, έναντι 400 εκατ. δολαρίων το 2013, που ήταν η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας για τον κλάδο. Αντίστοιχα, ενώ τις δεκαετίες του 1970 και 1980 υπήρχαν στη Δυτική Μακεοδνία περί τις 10.000 ενεργές γουνοποιητικές επιχειρήσεις, σήμερα είναι ενεργές περί τις 1.000 με 1.500 (μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν έχει βάλει λουκέτο αλλά παραμένει σε αδράνεια, αναμένοντας βελτιωση της διεθνούς αγοράς και κλίματος).

Στην εσωτερική ελληνική αγορά πρόσθετο «πονοκέφαλο» προκαλεί στον κλάδο η επιβάρυνση των προϊόντων γούνας με φόρο πολυτελείας 13% πάνω στον ΦΠΑ, που όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς οδηγεί τελικά σε επιβάρυνση των προϊόντων κατά 37,5 % και αποτρέπει τις λιανικές πωλήσεις.

Όπως επίσης επισημάνθηκε, παρά το ότι πριν δυόμισι περίπου χρόνια είχε κατατεθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας business plan για τον κλάδο, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί και πλέον είναι αργά για αρκετά προγράμματα που θα έπρεπε να είχαν “τρέξει” πριν πολύ καιρό.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, αποσκοπώντας στην ανάκαμψη του κλάδου, αφενός έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., με την οποία πλέον συνδιοργανώνει τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, αφετέρου θεσμοθέτησε τα Fur Shoppping Festivals, που επίσης πλέον διοργανώνονται σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo A.E. και  επιδιώκει γενικότερα το άνοιγμα νέων αγορών.

LEAVE A REPLY