Σ. Λαβρόφ: Χωρίς στοιχεία στο θέμα των απελάσεων κινείται η Ελλάδα

Σ. Λαβρόφ: Χωρίς στοιχεία στο θέμα των απελάσεων κινείται η Ελλάδα

871
SHARE

Ευθείες «βολές» κατά της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Μιλώντας στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ στο RT America, ο Σ. Λαβρόφ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο παράδειγμα μια χώρας που σχεδιάζει την πολιτική της έναντι της Ρωσίας «πάνω στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να μας παρουσιάσει κανένα στοιχείο».
Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αυτή η κατάσταση του «είναι πολύ πιθανό» έχει γίνει μεταδοτική θέλοντας ουσιαστικά να πει ότι οι δυτικές χώρες, η μια μετά την άλλη, εφόσον δεν βρίσκουν άλλη εξήγηση για κάποια γεγονότα οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα ότι δηλαδή για διάφορα γεγονότα την ευθύνη φέρει η Μόσχα.

Πρόσθεσε δε, πως «ο ισχυρισμός ότι αφού δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση άρα φταίει η Μόσχα, αποτελεί πλέον τον κανόνα με τον οποίον οι Δυτικοί μας φίλοι καθορίζουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία». Και έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση Λιτβινένκο, του πρώην Ρώσου πράκτορα που δολοφονήθηκε στη Βρετανία από δηλητηρίαση με ραδιενεργή ουσία:«Η δίκη που ακολούθησε του θανάτου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη, αλλά οι όποιες αποδείξεις κρατήθηκαν κρυφές», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι και στην υπόθεση Σκριπάλ, η έρευνα που διεξάγεται παραμένει μυστική, χωρίς να δίνεται στη δημοσιότητα, αλλά και στην Ρωσία που κατηγορείται, κανένα στοιχείο.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Λαβρόφ για την απέλασε των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα έχουν ως εξής:
«Είναι ακριβώς η ίδια προσέγγιση, όπως βλέπουμε στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που μας κατηγόρησε πριν από δέκα χρόνια ότι δηλητηριάσαμε έναν από τους πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που κατοικούσαν στο Λονδίνο, τον Λιτβινένκο. Η δίκη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την ευθύνη έφερε η Ρωσία, ήταν επίσης μυστική. Τώρα, η διερεύνηση της δηλητηρίασης στο Σάλσμπερι γίνεται επίσης χωρίς να παρέχεται διαφανής πληροφόρηση στο κοινό, χωρίς να δοθεί κανένα στοιχείο σε εμάς, συμπεριλαμβανομένου της πρόσβασης σε έναν Ρώσο πολίτη και ούτω καθεξής. Τώρα αυτή η λογική του ”πολύ πιθανού” γίνεται μεταδοτική. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση γίνεται κανόνας στον οποίο οι δυτικοί φίλοι μας προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. Το τελευταίο περιστατικό στην Ελλάδα ακολουθεί το ίδιο πνεύμα, του ”πολύ πιθανό” και δεν μας δίνεται καμιά απόδειξη’».

LEAVE A REPLY