Νέες αποκαλύψεις ότι αλλοιώθηκε η συνομιλία του σταθμάρχη Λάρισας με τον οδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας λίγες ώρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη έρχονται στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες που είχαν κάνει οι μηχανοδηγοί.
Τί αποκαλύπτουν έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που δημοσιεύει η εφημερίδα, «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε ηχητικό δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία αλλά έναν τοπικό συρμό που κινήθηκε κανονικά. Μάλιστα, από τα έγγραφα προκύπτει ότι στελέχη του ΟΣΕ παρέδωσαν τα σχετικά αρχεία στις 3 Μαρτίου και όχι τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία, όπως είχαν υποστηρίξει αρχικά, δημιουργώντας το ερώτημα ποιος μπήκε στο σύστημα καταγραφών τις πρώτες ώρες και προχώρησε σε συρραφή των διαλόγων. Δηλαδή, η προσπάθεια συγκάλυψης ξεκίνησε ήδη από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας. Όπως είχε καταγραφεί «τα ερωτήματα μεγεθύνονται αφού στελέχη του ΟΣΕ είχαν αναφέρει ότι παρέδωσαν στην τροχαία Λάρισας τις σχετικές μαγνητοφωνήσεις τις πρώτες ώρες πριν το ατύχημα. Ωστόσο, με βάση νέα έγγραφα διαπιστώνεται ότι αυτές δόθηκαν την ελληνική αστυνομία στις 3 Μαρτίου, δηλαδή 3 μέρες αργότερα».
Τα αναπάντητα ερωτήματα
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, «ο μηχανοδηγός που απευθύνθηκε στον ‘Βασίλη’ για να λάβει το ‘πράσινο φως’ της αναχώρησης δεν ήταν εκείνος της μοιραίας αμαξοστοιχίας, όπως είχε υποστηριχθεί τότε, αλλά ενός τοπικού δρομολογίου.
-Ποιος κρύβεται πίσω από το μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη και ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός της συρραφής των δύο διαφορετικών συνομιλιών πέρα από την ενίσχυση του επιχειρήματος περί ανθρώπινου λάθους;
Τα ερωτήματα μεγεθύνονται αφού στελέχη του ΟΣΕ είχαν αναφέρει ότι παρέδωσαν στην τροχαία Λάρισας τις σχετικές μαγνητοφωνήσεις τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα. Ωστόσο με βάση νέα έγγραφα διαπιστώνεται ότι αυτές δόθηκαν την ελληνική αστυνομία στις 3 Μαρτίου, δηλαδή 3 μέρες αργότερα.
-Ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη κι έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά;».
Τι απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαψεύδει το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που κάνει λόγο για «μονταζιέρα» στα ηχητικά ντοκουμέντα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Το υπουργείο με ανακοίνωσή του διαψεύδει το συγκεκριμένο δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι αλλοιώθηκαν ηχητικές καταγραφές στο δυστύχημα των Τεμπών με ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όπου γνωστοποιεί ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, Σάββατο- η Ελληνική Αστυνομία, γνωστοποιώντας ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, στο οποίο τονίζεται πως η υπηρεσία δεν πραγματοποίησε απομαγνητοφώνηση για την υπόθεση. Παράλληλα σημειώνει: «Από το αρχείο που τηρείται στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας».
Παύλος Μαρινάκης: Σενάρια συνωμοσίας για τα αίτια της τραγωδίας
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας έσπευσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Όπως αναφέρει ο Παύλος Μαρινάκης, «το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες. Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μην καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί ‘μονταζιέρας’ προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη».