Τέρμα τα ψέματα! Οι συντάξεις κόβονται με εντολή Χουλιαράκη

Τέρμα τα ψέματα! Οι συντάξεις κόβονται με εντολή Χουλιαράκη

995
SHARE

Τέλος στις έωλες υποσχέσεις που μοιράζουν από τα τηλεοπτικά «παράθυρα» τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ οι οποίοι -σε κλίμα… προεκλογικό- «κλείνουν το μάτι» στους συνταξιούχους αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περί μη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου για τον επανυπολογισμό των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης έδωσε εντολή στα ασφαλιστικά Ταμεία -μέσω της εγκυκλίου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019- να εφαρμόσουν την ψηφισμένη διάταξης που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων (κύριων και επικουρικών). Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις πρώτες πετσοκομμένες συντάξεις στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, οπότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δαπάνες για χορήγηση συντάξεων θα διαμορφωθούν στα 25,4 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από 28,9 δισ. ευρώ που ήταν φέτος. Δηλαδή προβλέπεται μια μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης του δημοσίου κατά 3,23 δισ. ευρώ.

Η εγκύκλιος Χουλιαράκη θέτει αυστηρά όρια δαπανών για να επιτευχθεί η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% του ΑΕΠ το 2019 και δημοσιονομικό χώρο 866 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, τοποθετεί το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2019 στα 49,743 δισ. ευρώ και προσθέτοντας τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 7,3 δισ. ευρώ, προσδιορίζει στα 57,043 δισ. ευρώ την οροφή των δαπανών για το επόμενο έτος.

Οι δαπάνες για χορήγηση συντάξεων τοποθετούνται στα 25,4 δισ. ευρώ, οι δαπάνες των ΟΤΑ στα 6,8 δισ. ευρώ, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στα 4,8 δισ. ευρώ και δαπάνες των νοσοκομείων τοποθετούνται στα 3,1 δισ. ευρώ.

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ακόμη πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανεμηθούν ορθά οι πιστώσεις των φορέων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και κατά προτεραιότητα, ώστε να προληφθούν ενδεχόμενες αστοχίες προβλέψεων, ειδικά στις ανελαστικές δαπάνες και να ελαχιστοποιηθούν οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κατά την εκτέλεσή του. Επίσης αναφέρεται ότι δεν προβλέπεται διακριτή μείζονα κατηγορία για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων οικονομικών ετών.

LEAVE A REPLY