Τέσσερις έλεγχοι ετησίως από την Κομισιόν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της “μεταμνημονιακής...

Τέσσερις έλεγχοι ετησίως από την Κομισιόν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της “μεταμνημονιακής εποπτείας”…

542
SHARE
epa06083148 Pierre Moscovici, European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs gives a press briefing as the Commission has decided to recommend to the Council to close the Excessive Deficit Procedure (EDP) for Greece in Brussels, Belgium, 12 July 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά συνολικά τέσσερις επισκέψεις θα πραγματοποιεί ετησίως η Ευρωπαϊκή Επιιτροπή στην Αθήνα στο πλαίσιο της “μεταμνημονιακής εποπτείας”.

Η πρώτη, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα της 10ης Σεπτεμβρίου . Ο ίδιος τόνισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα είναι σε κάθε περίπτωση “πολύ ελαφρότερη” από ένα πρόγραμμα και δεσμεύτηκε πως η Επιτροπή θα φροντίσει να εφαρμοστεί με “ομαλό”, τρόπο με τέσσερις αποστολές το χρόνο – δύο εκ των οποίων θα συμπίπτουν με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο – και σεβόμενη την “ακεραιότητα και την κυριαρχία” της Ελλάδας.

Έσπευσε επίσης να τονίσει ότι δεν θα υπάρχει πια η τρόικα, δε θα υπάρχει τίποτα παρόμοιο, ποιοτικά η διαφορά θα είναι μεγάλη, δεν θα επιβληθεί κανένα νέο μέτρο και η Ελλάδα θα είναι “ελεύθερη να ορίζει τη δική της οικονομική πολιτική”.

Ερωτηθείς πάντως με την εφαρμογή του μέτρου για τις περικοπές των συντάξεων, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται και πως σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό περιθώριο ή μη της Ελλάδας θα εξεταστεί πλέον στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με την αξιολόγηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ή και ιστορική μέρα πρώτα για τον ελληνικό λαό αλλά και για την Ευρώπη, ότι “έχουμε πίσω μας τα πιο δύσκολα” και σήμερα σηματοδοτείται το ‘τέλος της κρίσης και της περιόδου των προγραμμάτων” και έκανε λόγο για την αρχή “ενός νέου κεφαλαίου” για τη χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό σημαίνει “μια καινούργια αρχή” για την Ελλάδα, για τους πολίτες της, τις επιχειρήσεις και τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Κατά τον ίδιο, αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους πολιτικούς ιθύνοντες και καθήκον της Επιτροπής και των Ευρωπαίων είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα, ενώ επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις γιατί “εάν σταματήσουν, θα γυρίσουμε πίσω”.

 

LEAVE A REPLY