ΤΑΙΠΕΔ: Προτεραιότητα στους διαγωνισμούς για τη Μαρίνα Αρετσούς, τα λιμάνια Αλεξ/λης &...

ΤΑΙΠΕΔ: Προτεραιότητα στους διαγωνισμούς για τη Μαρίνα Αρετσούς, τα λιμάνια Αλεξ/λης & Καβάλας και την Εγνατία Οδό και έπεται η πώληση του 24,02% της ΕΥΑΘ κ.α.

469
SHARE

Η Εγνατία Οδός, τα περιφερειακά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και η Μαρίνα της Αρετσούς τίθενται στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ για το 2019, όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις του 2019. Εντός της χρονιάς προβλέπεται να δρομολογηθούν επίσης διαδικασίες σε επίπεδο μελετών, συμβούλων κ.ο.κ. και μια σειρά άλλων αποκρατικοποιήσεων όπως η πώληση του 24,02% της ΕΥΑΘ Α.Ε. (σ.σ. και το 11,33% αντίστοιχα της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στην Αθήνα).

Για την Εγνατία Οδό το εν λόγω πρόγραμμα ορίζει ως ημερομηνία-προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών την 7η Ιουνίου, ενώ για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια, για τα οποία έχει ήδη προωθεί νομοθετικά  παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ή/και συνδυασμένων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, προβλέπεται η έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ των επιλεχθέντων προς αξιοποίηση λιμενικών δραστηριοτήτων εντός του πρώτου τριμήνου του 2019. Υπενθυμίζεται ότι προ πολλού έχει προαναγγελθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, επίσης, σύμφωνα πάντοτε με το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να δοθεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  και να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της Μαρίνας Θεσσαλονίκης (Μαρίνα Αρετσούς).

Για την πώληση του 24,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ Α.Ε. που έχει το ΤΑΙΠΕΔ, στο αναθεωρημένο φετινό πρόγραμμα του Ταμείου αναφέρεται ότι εντός του 2019 τα επόμενα βήματα θα είναι η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας (ΕΓΥ), ο καθορισμός τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΑΘ (ΕΥΑΘ /ΕΓΥ), ο προσδιορισμός κόστους Παροχής Υπηρεσιών ύδατος (ΕΔ/ΕΥΑΘ)  και η πρόσληψη Συμβούλων για την αξιοποίηση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Μεταξύ άλλων, εντός του 2019 προβλέπεται επίσης η πρόσληψη τεχνικών συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημιουργία Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού αερίου, στο εξαντλημένο κοίτασμα νότια της Καβάλας  και ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων αναφέρεται και ότι  «εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η επαναφορά του στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να παραχωρηθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου» για ακίνητο 760,8 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου, στο οποίο βρίσκονται παλιά-ερειπωμένα κτίσματα, εμβαδού 2.665τ.μ., δηλαδή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το project του Τεχνολογικού Πάρκου “Thess Intec”.

LEAVE A REPLY