Πολλά είναι τα έθιμα των οποίων οι ρίζες χάνονται σε βάθος χρόνων. Πολιτιστικοί σύλλογοι με αγάπη στην παράδοση, στα ήθη και στα έθιμα του τόπου τους τα… ζωντανεύουν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι το έθιμο της αφής (του ανάμματος) της φωτιάς, εξαγνιστικής και καθαρτικής για τη Σαρακοστή που θα ακολουθήσει, οι χοροί και τα τραγούδια και η συγχώρεση προκειμένου οι χριστιανοί να μπουν στη Σαρακοστή, στην περίοδο της νηστείας. Από την Τσικνοπέμπτη έως και την Καθαρά Δευτέρα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας οι σερπαντίνες και τα κομφετί έχουν την τιμητική τους, ενώ μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές συμμετέχουν σε εντυπωσιακές καρναβαλικές παρελάσεις.
Οι «Κουδουνοφόροι» του Σοχού
Ξεχωριστή σημασία έχει το δρώμενο με τους «Κουδουνοφόρους», στον Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 2 Μαρτίου με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας. Άντρες ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, αθυρόστομοι «κουδουνοφόροι» καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Στην περιοχή αναβιώνει και η παρωδία της γαμήλιας τελετής την Κυριακή της Αποκριάς.
Γιαουρτομαχίες στο παραδοσιακό καρναβάλι της Χαλκηδόνας
Με το σύνθημα «ετοιμαστείτε για γιαουρτομαχίες» μετά από 10 χρόνια αναβιώνει την Κυριακή 2 Μαρτίου το παραδοσιακό καρναβάλι της Χαλκηδόνας και οι πολυσυζητημένες γιαουρτομαχίες που συγκέντρωναν πλήθος κόσμου όχι μόνο από την περιοχή, τα γύρω χωριά αλλά και από τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε στο thesseconomy.gr η κυρία Εύη Τσιριγγέλου, μέλος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Χαλκηδόνας, «μετά από 10 χρόνια ξαναζωντεύουν τα γιαουρτώματα και το παραδοσιακό καρναβάλι της Χαλκηδόνας. Το έθιμο αναβιώνει χάρη στους νέεους που επέστρεψαν στο χωριό κι αποφάσισαν με τη βοήθεια, την εμπειρία αλλά και τις συμβουλές των παλιότερων μελών του συλλόγου μας να αναβιώσουμε το έθιμο και να δώσουμε χρώμα και χαρά σε συγχωριανούς μας και στον κόσμο. Φέτος μαζεύτηκε μια ομάδα νέων κι αποφασίσαμε να ξαναγίνει το καρναβάλι με τις παραδοσιακές γιαουρτομαχίες. Θα έχουμε, όπως παλιά, τα καρναβαλικά άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα και θα κάνουμε και τις πολυσυζητημένες γιαουρτομαχίες. Το βράδυ της Κυριακής 2 Μαρτίου στις 19.00 μ.μ. θα κάψουμε τον καρνάβαλο όπως γινόταν και στο παρελθόν. Σχολεία, σύλλογοι, μεγάλες παρέες των κατοίκων της Χαλκιδόνας μα και από τα διπλανά χωριά αλλά και από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στην παρέλαση», πρόσθεσε.
Οι «Γενίτσαροι και Μπούλες»… ξαναγεννιούνται στη Νάουσα
Σε αποκριάτικους… ρυθμούς και η Νάουσα στην Πέλλα όπου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου. Η τελευταία Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, η Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου, είναι η μέρα που η Νάουσα γεμίζει κόσμο όπου νωρίς το μεσημέρι γύρω από το ρολόι στο δημαρχείο αναβιώνει το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Πρόκειται για ένα έθιμο από τον 18ο αιώνα που προβάλλει την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων που το υποστηρίζουν, το διαφυλάττουν και το διαιωνίζουν μέσα από την πιστή τήρηση του εθίμου. Ο «Γενίτσαρος» φοράει -μεταξύ άλλων- φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί, κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι. Το ρόλο της «Μπούλας» υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενίτσαρων.
Καρναβάλι στον Πολύγυρο
Οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ξεκίνησαν πριν από αρκετές δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια πήραν τη μορφή 12ήμερων εκδηλώσεων κυρίως λαογραφικού χαρακτήρα, καθιστώντας το «Καρναβάλι του Πολύγυρου» μια από τις μεγαλύτερες αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των αποκριάτικων ημερών προσφέρονται δωρεάν σε κατοίκους και επισκέπτες κρασί, λουκάνικα, παραδοσιακός χαλβάς, χωριάτικες πίτες κ.ά.
50 χρόνια Αποκριάς στα Σήμαντρα Χαλκιδικής
Την τιμητική τους θα έχουν φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις τα Σήμαντρα όπου ο θεσμός του καρναβαλιού κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε από μια παρέα νέων του χωριού και σιγά – σιγά εξελίχθηκε και καθιερώθηκε. Η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών, με θέματα βγαλμένα από την επικαιρότητα και την πολιτική σκηνή θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα.