Friday , 19 April 2024

“Τελεσίγραφο” Κοντοζαμάνη προς τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου

Tελεσίγραφο προς τους εργαζόμενους σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας θέτει με επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, με την οποία υπενθυμίζει πως ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου, ειδάλλως θα τεθούν σε αναστολή. “Η εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 και η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλουν την εντατικοποίηση των μέτρων για την προστασία, όχι μόνο του προσωπικού των δομών υγείας, αλλά και των χρηστών των υπηρεσιών τους. Δεν νοείται όσοι προσέρχονται στις δομές υγείας, προκειμένου να λάβουν τις αναγκαίες υπηρεσίες για την πρόληψη, θεραπεία ή αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας να εκτίθενται στον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, λόγω ανεμβολίαστου προσωπικού” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού αφορά όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ. Η υποχρέωση εμβολιασμού καταλαμβάνει και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, εκτελεί έργο ή προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες και εργασία με φυσική παρουσία, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών.

Από την υποχρέωση εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου που κρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, σύμφωνα με ειδική λίστα εξαιρέσεων που καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η μη συμμόρφωση του προσωπικού των ανωτέρω φορέων στην υποχρέωση εμβολιασμού – όπως τονίζεται στην επιστολή του κ.Κοντοζαμάνη – έχει ως συνέπεια, στην περίπτωση των φορέων του δημοσίου τομέα, την επιβολή σε κάθε μη συμμορφούμενο εργαζόμενο του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *