Τελευταία ευκαιρία για τους αγρότες να ρυθμίσουν τα χρέη προς τους ΟΕΒ

Τελευταία ευκαιρία για τους αγρότες να ρυθμίσουν τα χρέη προς τους ΟΕΒ

625
SHARE

Μια τελευταία ευκαιρία και προθεσμία ενός έτους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους κυρίως προς την ΔΕΗ, που ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια ευρώ, δίνει τροπολογία που περιελήφθη στο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση που ψηφίστηκε προβλέπει ότι οι οφειλέτες των ΟΕΒ έχουν 12 μήνες προθεσμία προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ή να τις ρυθμίσουν μέχρι και σε 36 δόσεις. Για όσους δεν προσέλθουν ή δεν τηρήσουν το διακανονισμό προβλέπεται η μεταφορά του χρέους στη ΔΟΥ για είσπραξη με αναγκαστικά μέτρα.

Στο θέμα των οφειλών των αγροτών προς τους ΟΕΒ αλλά και των χρεών που έχουν οι ΟΕΒ προς τη ΔΕΗ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης όπου τόνισε πως «οι αγρότες είναι επαγγελματίες με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τη λειτουργία των δραστηριοτήτων τους, και η εμπειρία λέει ότι ο σωστός επαγγελματίας που προσέχει είναι αυτός που τακτοποιεί τις υποθέσεις του χωρίς να δίνει δικαιώματα». Ακόμη είπε, ότι «οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ είναι φορείς με συγκεκριμένη αποστολή, οι οποίοι επιβάλλεται να λειτουργούν με συγκεκριμένες αρχές και αξίες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών τους. Και βέβαια πρακτικές ασυνέπειας έναντι της ΔΕΗ, η οποία τους έχει στηρίξει όλα τα χρόνια και εξακολουθεί να τους στηρίζει και σήμερα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, δεν είναι ούτε αποδεκτές αλλά ούτε και ωφέλιμες για τα μέλη τους». Σε τελευταία ανάλυση, σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, «η ΔΕΗ και μέσω αυτής οι υπόλοιποι καταναλωτές δεν έχουν καμία υποχρέωση να επωμίζονται τις επιπτώσεις μη ορθής διαχείρισης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, συνολικά 206 ΟΕΒ χρωστούν στη ΔΕΗ συνολικά 45.657.507 ευρώ (περιλαμβάνονται και χρέη που έχουν ρυθμιστεί). Πιο αναλυτικά, ανά Περιφέρεια, τα μεγαλύτερα χρέη έχουν Οργανισμοί από την Πελοπόννησο (12.601.163 ευρώ). Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (μαζί με την Αιτωλοακαρνανία) όπου οι οφειλές είναι 11.419.282 ευρώ, η Θεσσαλία (9.397.750), η Ήπειρος (6.976.419), η Μακεδονία (4.156.538). Η Κρήτη (777.730 ευρώ), η Θράκη (320.007 ευρώ) και το Ιόνιο (8.618 ευρώ) έχουν τα λιγότερα χρέη.

LEAVE A REPLY