Τεράστια φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές

Τεράστια φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές

362
SHARE
Terastia forodiafygi stis touristikes perioxes

Η υψηλή παραβατικότητα, άνω του 70%, που καταγράφηκε στους ξαφνικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας αναγκάζει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εντείνει τις προσπάθειές της για πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα συνεργεία ελέγχου θα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Αρχής, καθώς το μεγάλο τουριστικό κύμα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, δεδομένου μάλιστα ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν πτωτική πορεία συγκριτικά με τον στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Οπως προαναφέρθηκε, η παραβατικότητα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ξεπέρασε το 70%, με τα πρωτεία να διατηρούν τα νησιά των Κυκλάδων. Αυτό που διαπίστωσαν οι ελεγκτές είναι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και στις συνομιλίες που είχαν με τους ελεγχόμενους, τους διατυπώθηκαν οι προβληματισμοί αλλά και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις τεράστιες υποχρεώσεις τους, κυρίως ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Ωστόσο, αυτά που εντόπισαν ξεπερνούν κατά πολύ τις αιτιάσεις τους. Ορισμένοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και της διασκέδασης όχι μόνο δεν εξέδιδαν αποδείξεις, αλλά δεν είχαν καν ταμειακή μηχανή!

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η επιχείρηση χωρίς ταμειακή μηχανή εντοπίστηκε στο Ακρωτήρι Σαντορίνης. Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν πειραγμένοι μηχανισμοί με ειδικό λογισμικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές έτσι ώστε να περιορίζεται ή μηδενίζεται ο τζίρος της ημέρας, ενώ βρέθηκαν και ταμειακές του παρελθόντος οι οποίες δεν έχουν καν δυνατότητα έκδοσης «Ζ» ημέρας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της Αρχής, θα διενεργηθούν 9.000 έλεγχοι για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

 

 

LEAVE A REPLY