Friday , 20 May 2022

Την Αττική Οδό ενοχοποιεί ο Χρ.Στυλιανίδης για το κυκλοφοριακό χάος στον χιονιά – Γενική αργία αύριο στις πληγείσες περιοχές

Την αναζήτηση ευθυνών από την εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού για το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργήθηκε στους δρόμους και την ταλαιπωρία των πολιτών υπέδειξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην οποία προέβη απόψε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε αργία για αύριο, Τρίτη, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα στις περιοχές της ώρας που πλήττονται πιο σφοδρά από την “Ελπίδα”.

Συγκεκριμένα, η αργία αφορά την Περιφέρεια Αττικής, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες, οι οποίες και κυρρήσονται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων. Στις εν λόγω περιοχές αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσίων εξαιρουμένων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Δημοσίων Νοσοκομείων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και των υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση των φαινομένων. Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε τηλεκπαίδευση Δημόσια και Ιδιωτική, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τα κέντρα ΑμεΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ.Στυλιανίδη, σημειώνεται στην Αττική Οδό και όπως τόνισε θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης. «Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας δυστυχώς η Αττική Οδός, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό. Παρά τις συσκέψεις που κάναμε τις δύο προηγούμενες ημέρες, στις οποίες συμμετείχαν και υποσχέθηκαν ότι θα διασφαλίσουν ότι θα έχουν πλήρη επάρκεια μέσων για να κρατηθεί ανοιχτή η Αττική Οδός. Θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης του δρόμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό», υπογράμμισε σχετικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι ως Πολιτεία οφείλουν μια απολογία σε όσους ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται αυτή τη στιγμή ενώ εξέφρασε μία συγγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών και έκανε λόγο «για μια τιτάνια προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και ώρα» από την Πυροσβεστική και την Τροχαία ώστε να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί στην Αττική Οδό. Εοπίσης, πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια αντιδρόμησης, καθώς και προσπάθεια να φτάσουν εκχιονιστικά μηχανήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί και να απελευθερωθεί όλο το πρόβλημα που εμφανίζεται στην Αττική Οδό.

Επιπλέον ανέφερε ότι όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής προήλθαν από το μεγάλο πρόβλημα στην Αττική Οδό και ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι αυτοκινητόδρομοι, και κυρίως ο οδικός άξονας Αθηνών-Θεσσαλονίκης που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, τονίζοντας ότι όσοι οδηγοί μπαίνουν στον αυτοκινητόδρομο αυτόν, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για τη διευκόλυνση όλων ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι αυτοκινητόδρομοι παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Δύσκολη νύχτα

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για πολύ δύσκολη ημέρα αλλά και μία δύσκολη νύχτα καθώς μέχρι αύριο οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι αντίξοες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα νότια της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη καθώς και στην Αττική.

«Από αύριο το μεσημέρι, στην Αττική και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι ο παγετός, κυρίως τις βραδινές ώρες και νωρίς το πρωί», ανέφερε.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής τα προβλήματα, με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ, είναι λιγοστά και εμφανίστηκαν κυρίως σε μερικούς οικισμούς στην Εύβοια αλλά και στην Αττική, ενώ επισήμανε ότι για την Πολιτική Προστασία ήταν εξαιρετικά μείζον θέμα να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη τη χώρα. «Παρά τα μεγάλα προβλήματα, παρά τον όγκο του χιονιού διατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα προβλήματα (στην ηλεκτροδότηση) είναι λιγοστά και ελπίζουμε όπου υπάρχουν θα μπορέσουν να αποκατασταθούν στην επόμενη ώρα», σημείωσε.

Ο υπουργός απηύθυνε ξανά έκκληση στους πολίτες τής Αττικής αλλά και σε όλες τις περιοχές που πλήττονται αυτή τη στιγμή από το έντονο φαινόμενο, να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση. «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και να διασφαλίσουμε στο μέτρο του δυνατού ότι η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας θα συνεχίσει να διεξάγεται ομαλά», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για κάθε παροχή βοήθειας στο 112.

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε ισχυρή σύσταση να υπάρξει τηλεργασία αύριο και στον ιδιωτικό τομέα με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από το υπουργείο Μεταφορών. Αναφορικά με τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών εξήγησε ότι λειτουργεί κανονικά, διακόπηκε η λειτουργία λίγη ώρα μεταξύ 10:00 και 11:40 το πρωί. «Υπήρξαν ματαιώσεις πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες λόγω μη προσέλευσης του επιβατικού κοινού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στον τόπο προορισμού όχι όμως λόγω της κατάστασης του αεροδρομίου», σημείωσε.

Όσον αφορά τα σχολεία επανέλαβε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας παρέμειναν κλειστά κι από το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεκπαίδευση σε περισσότερες από 46.000 ψηφιακές τάξεις, ενώ προσέθεσε ότι τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί κι αύριο στις περιοχές όπου τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ τα self test δεν θα γίνουν αύριο στις περιοχές αυτές και θα δοθούν νέες οδηγίες από το υπ. Παιδείας.

Ακόμη αναφέρθηκε στη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας ότι είναι σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό, Κ. Φλώρο. «Σε κάθε περίπτωση ήταν δίπλα μας και τώρα έχουν βγάλει ειδικά μηχανήματα ώστε να μείνουν οι οδικοί άξονες της Αττικής ανοικτοί», σημείωσε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα η Πυροσβεστική και εθελοντικές οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός και το Χαμόγελο του Παιδιού βοήθησαν πάρα πολύ ώστε όλη μέρα να μπορέσουν να μεταφέρουν πολλούς ασθενείς σε νοσοκομεία, ενώ ευχαρίστησε και το ΕΚΑΒ για τη συμβολή του.

Τέλος, έκανε λόγο για μια δύσκολη μέρα που τους περιμένει αύριο. «Αύριο θα είναι μία δύσκολη μέρα θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Η Περιφέρεια Αττικής θα δεχτεί το πιο βαρύ πλήγμα απόψε το βράδυ και ενδεχομένως και αύριο το πρωί» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας:

«Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών και μειώστε ή μηδενίστε τις μετακινήσεις σας. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να περιοριστεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό».

Leave a Reply

Your email address will not be published.