Τι αλλάζει στο έντυπο Ε1 των νέων φορολογικών δηλώσεων

Τι αλλάζει στο έντυπο Ε1 των νέων φορολογικών δηλώσεων

895
SHARE

Τρεις βασικές αλλαγές περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1 των φορολογικών δηλώσεων που θα κληθούν σύντομα να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2017.

Πιο συγκεκριμένα:

1. καταργήθηκε ο κωδικός 051-052 της φορολογικής δήλωσης στον οποίο οι φορολογούμενοι δήλωναν τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, καθώς καταργήθηκε από το 2017 η σχετική έκπτωση φόρου η οποία ήταν 10% επί της δαπάνης εφόσον όμως η συνολική δαπάνη ξεπερνούσε το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. Οι ιατρικές δαπάνες μετρούν πλέον μόνο για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου (σ.σ έχουν την ίδια… ισχύ με τις αποδείξεις του σούπερ μάρκετ) και μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

2. Ενεργοποιούνται και πάλι οι κωδικοί 049 και 050 που αφορούσαν το ύψος των δαπανών με αποδείξεις. Όμως, τώρα σε αυτούς θα δηλώνονται μόνο οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο πληρωμής (π.χ. μεταφορά σε επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης ή του επαγγελματία). Οι δαπάνες θα είναι προσυμπληρωμένες με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες ξεχωριστά για τους τους συζύγους ή για τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.
Στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει το απαιτούμενο ποσό για να «χτίσει» το αφορολόγητο και  να μην πληρώσει επιπλέον φόρο της τάξης του 22%, θα έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό με τις ηλεκτρονικές δαπάνες του ή της συζύγου ή του ή της συμβίας.
Σημειώνεται ότι για εισόδημα ως 10.000 ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει το 10% σε e-δαπάνες, δηλαδή πρέπει να έχει 1.000 ευρώ δαπάνες οι οποίες επιπλέον έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο. Για εισόδημα από 10.001 ως 30.000 ευρώ ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων που αντιστοιχεί στο 15% του εισοδήματός τους και για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ το ποσοστό που απαιτείται είναι 20%.

3. Προστέθηκε τεχνικά η δυνατότητα να δηλωθεί κάποιος ως φιλοξενούμενος του φορολογούμενου χωρίς να είναι προστατευόμενο μέλος.

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει νωρίτερα, με το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής να αναμένεται ακόμη και εντός του Απριλίου.

LEAVE A REPLY