Friday , 19 April 2024

Γιατί σήμερα η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν είναι απλή υπόθεση;

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί η χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους να μην είναι υποχρεωτική από αύριο, Τετάρτη 1 Ιουνίου ωστόσο οι κανόνες υγιεινής παραμένουν ιδιαίτερα αυστηροί για τις επισκέψεις των ασθενών σε ιδιωτικά ιατρεία.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η λίστα των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ένας ασθενής που θα θελήσει να επισκεφτεί τον οδοντίατρο του.

Εκτός του ότι πρέπει να φέρει μαζί του το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και να φοράει μάσκα, θα πρέπει να ακολουθήσει ορισμένα βήματα πριν και κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, «τα προσωπικά αντικείμενα του ασθενή (κινητό, κλειδιά, πορτοφόλι) θα τοποθετηθούν εντός απολυμασμένου κουτιού για όσο διάστημα παραμείνει στην αίθουσα αναμονής».

Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να βήξει κατά την εξέταση, «πρέπει μόλις νοιώσει την ανάγκη, να σηκώσει αμέσως το αριστερό του χέρι(!)» (σ.σ. αν προλάβει).

Επίσης συνιστάται στον ασθενή να μην σκουπίσει ο ίδιος τα χείλη του, καθώς «μετά από πτύσιμο ή στοματόπλυση σας τα σκουπίζουμε εμείς(!!) (σ.σ. ο οδοντίατρος)».

Όσον αφορά τις πλύσεις και τα «ξεπλύματα», το υπουργείο Υγείας προτείνει «να αποφεύγονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό»(!), άσχετα βέβαια αν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε επέμβαση για την τοποθέτηση εμφυτεύματος ή σε μια απλή εξαγωγή δοντιού.

Ύστερα απ’ όλα αυτά, επιβάλλεται το υπουργείο Υγείας να διορθώσει τις σχετικές οδηγίες και να τις προσαρμόσει στα δεδομένα της εποχής.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *