Friday , 19 April 2024

Τουρκία: Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών – Μάχη με τον χρόνο και το ψύχος για τον εντοπισμό επιζώντων

Στο χορό των Ρίχτερ η Τουρκία καθώς είναι συνεχής η μετασεισμική δραστηριότητα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό σε 4.890 ανέρχονται οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από το σεισμό ο οποίος θεωρείται από τους σφοδρότερους που έχουν πλήξει την περιοχή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

Ισχυροί μετασεισμοί
Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος σε 46 χιλιόμετρα έπληξε σήμερα το πρωί την ανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Επίσης σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών καταγράφηκε το πρωί στην κεντρική Τουρκία, με εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Αγωνία για τους επιζώντες
Οι ομάδες διάσωσης είναι αντιμέτωπες με το χρόνο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Οι έρευνες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα χαλάσματα στην Τουρκία και στη βόρεια Συρία συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση ακόμη και με γυμνά χέρια για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό -μετά από 20 ώρες τρόμου -από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου.


Διεθνής βοήθεια
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία. Σήμερα αναμένεται να φθάσουν στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό κι άλλα σωστικά συνεργεία από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».
Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης τις προσεχείς ώρες, ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται στην περιοχή ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο ΟΗΕ αντέδρασε επιμένοντας ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

Χέρι βοηθείας και από την Ελλάδα
Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή παρέχει βοήθεια σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *