Thursday , 25 April 2024

Τουρκία: Πάνω από 33.000 τα θύματα του φονικού σεισμού – Επέστρεψαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ

Συνεχίζονται τα θαύματα στην Τουρκία καθώς οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν και άλλους επιζώντες από τα συντρίμμια, μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Την ίδια ώρα οι ελπίδες για διάσωση περισσότερων επιζώντων ολοένα και λιγοστεύουν εν μέσω παγετού. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προσωρινό απολογισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 33.186 άνθρωποι: 29.605 στην Τουρκία και 3.581 στη Συρία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται ακόμη και να διπλασιαστεί.


Ανέλπιστες διασώσεις

Νωρίς σήμερα το πρωί το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν χθες, Κυριακή. Στην επαρχία Γκαζιαντέπ τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις ανασύρθηκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.

Επέστρεψαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έφτασαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι δεκαπέντε άνδρες της ΕΜΑΚ μαζί με τον γιατρό και τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, που πήραν μέρος σε διασώσεις σεισμόπληκτων στην Τουρκία. «Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν με αυταπάρνηση και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους», δήλωσε ο αξιωματικός επιχειρήσεων της 2ης ΕΜΑΚ, αντιπύραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιάδης. «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, μια τεράστια καταστροφή, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές. Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε κάποιους απεγκλωβισμός ζωντανών, μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, αν και το χρονικό περιθώριο στενεύει, όσο οι ώρες περνούν και μιλούμε πλέον για θαύματα», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο αντιπύραρχος. Η ελληνική ομάδα επιχείρησε στην πόλη Χατάι σε αρκετή απόσταση από το επίκεντρο των σεισμών, αλλά κι εκεί η καταστροφή ήταν μεγάλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *