Τουρκία: Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν- Επικράτηση του ΑΚ και...

Τουρκία: Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν- Επικράτηση του ΑΚ και στις βουλευτικές εκλογές

388
SHARE

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν χτες. Η νίκη αυτή εδραιώνει ακόμα περισσότερο την εξουσία του, καθώς -μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε με το περυσινό δημοψήφισμα- ο πρόεδρος της χώρας συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν επικράτησε συγκεντρώνοντας το 52,5% των ψήφων, με πάνω από 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ενώ το κόμμα του, το AK επικράτησε και στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές.

Στις προεδρικές εκλογές, τo Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με τον υποψήφιο πρόεδρό του Μουχαρέμ Ιντζέ κατάφερε να πάρει το 30,8%, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 8 μονάδες το Καλό Κόμμα της Μεράλ Άκσενερ έμεινε στο 7,4%, κάτω από τον φυλακισμένο Σελαχατίν Ντεμιρτάς που παίρνει 8,3%.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών η εικόνα, σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα στο 99.9% της επικράτειας διαμορφώνεται ως εξής: Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,4% παίρνει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό με 22,7% και 146 έδρες, το Κουρδικό με 11,5% και 67 έδρες, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% και 49 έδρες και το Καλό Κόμμα με 10.1% και 45 έδρες.

«Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι η δημοκρατία, είναι η λαϊκή βούληση. Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι κάθε ένας από τα 81 εκατομμύρια συμπολίτες μας», υποστήριξε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK). Επίσης δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι Σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν, όπως είπε, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

LEAVE A REPLY