Friday , 19 April 2024

Γιατί το αμερικανικό εμπάργκο στην Μόσχα προκαλεί… ηλεκτροσόκ της Ε.Ε.;             

Του Γ. Κατσιάνη

Δεν αποτελεί έκπληξη το αμερικανικό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου που ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν.

Αφενός, διότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου αντιπροσώπευαν πέρυσι περίπου το 8% του συνόλου των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών.

Αφετέρου, διότι οι ΗΠΑ «παράγουν περισσότερο πετρέλαιο εγχώρια απ’ ότι ολόκληρη η Ευρώπη μαζί», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Συνεπώς, μικρό το κακό για τις ΗΠΑ.

Ο μεγάλος… χαμένος

Αναμφισβήτητα, το τίμημα θα το πληρώσει και πάλι η Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να παραμένει εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο.

Μάλιστα, όσο ανεβαίνει η τιμή του «μαύρου χρυσού», τόσο ο πληθωρισμός διογκώνεται και εξασθενούν οι αντοχές των χωρών του ευρώ.

Για παράδειγμα, δύο ώρες μετά το διάγγελμα Μπάϊντεν για το αμερικανικό εμπάργκο, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έσπασε και πάλι το «φράγμα» των 130 δολαρίων, καταγράφοντας άνοδο 5,5% μέσα σε μία ημέρα!

Την ίδια ώρα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μοιάζουν με…ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές, καθώς σήμερα έφτασε στα 426, 9 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 52% (!) μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να βάλει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Απόφαση που είναι πλέον επιβεβλημένη, αν δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο οικονομικό-ενεργειακό κραχ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *