Το «Αποδέχεσαι;» – Ένα παιχνίδι για να μην πω «ναι» σε...

Το «Αποδέχεσαι;» – Ένα παιχνίδι για να μην πω «ναι» σε κανέναν!

532
SHARE

Ενώ η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές, η Γαλλική Οργάνωση Καταναλωτών, UFC-Que Choisir εγκαινιάζει ένα σοβαρό παιχνίδι για να βοηθήσει τους καταναλωτές να προστατεύσουν καλύτερα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Το «Αποδέχεσαι;» είναι ένα διαδραστικό, σοβαρό παιχνίδι, ανοιχτό σε όλους, για να εκπαιδευτούμε, με διασκεδαστικό τρόπο, στα νέα δεδομένα. Είναι ένα παιχνίδι που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τα απαραίτητα αντανακλαστικά στην καθημερινότητά μας, για να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Το «Αποδέχεσαι;» ξεκινάει με την ανακοίνωση μιας μεγάλης αναστάτωσης στη ζωή της Έλλης και του Νικόλαου. Στα 5 κεφάλαια, οι παίχτες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις είτε ως Έλλη είτε ως Νικόλας.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ, το σκεπτικό του παιχνιδιού είναι απλό: καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις, κάνοντας κάθε φορά την καλύτερη επιλογή, μεταξύ εκείνων που προτείνονται κατά τη διάρκεια της αφήγησης. Όμως, θέλει προσοχή! Ορισμένες επιλογές μας, θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε, αν και δεν είναι οι πιο ενδεδειγμένες και κάποιες άλλες θα μας εμποδίσουν να ολοκληρώσουμε αυτήν την περιπέτεια. Μας περιμένουν πάρα πολύ κακές επιλογές σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων (ψεύτικες τοποθεσίες, κακοί επαγγελματίες, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων κλπ.) και θα πρέπει εμείς να μπορέσουμε να τις αποφύγουμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό υλικό, για να μας βοηθήσει να κάνουμε τις σωστές αποφάσεις

Τι θα μάθουν οι καταναλωτές μέσα από το παιχνίδι;

Άνοιγμα λογαριασμού στο διαδίκτυο
Πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους της πειρατείας των ηλεκτρονικών λογαριασμών σας; Η προστασία των λογαριασμών σας απαιτεί γνώσεις και συγκεκριμένες, απαραίτητες ενέργειες:
• Χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης ανάλογα με τις υπηρεσίες.
• Επιλέξτε μεγάλους κωδικούς πρόσβασης: 8 έως 12 χαρακτήρες.
• Συνθέστε τους κωδικούς πρόσβασης με αριθμούς, ειδικούς χαρακτήρες, κεφαλαία και πεζά γράμματα.
• Μην αποθηκεύετε τους κωδικούς πρόσβασής σας στο πρόγραμμα περιήγησης στο Internet.
• Μην στέλνετε τους κωδικούς σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
• Διαγράψτε από το γραμματοκιβώτιό σας τα μηνύματα επιβεβαίωσης των ιστοσελίδων στους οποίους μόλις δημιουργήσατε έναν λογαριασμό.

Όταν η ιστοσελίδα το προσφέρει, επιλέξτε έλεγχο ταυτότητας δύο βημάτων, ο οποίος προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στο λογαριασμό σας. Η πρόσβαση στον λογαριασμό σας γίνεται μέσω του κωδικού πρόσβασής σας και ενός κωδικού ασφαλείας που αποστέλλεται μέσω SMS, για παράδειγμα.

Αξιοπιστία ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου
Πώς να ελέγξετε ότι η ιστοσελίδα είναι αξιόπιστη πριν την παραγγελία;
• Βεβαιωθείτε ο σύνδεσμος, στη γραμμή διεύθυνσης της ιστοσελίδας πληρωμής ξεκινάει με «https://».
• Αναζητήστε τα νομικά στοιχεία που προσδιορίζουν συγκεκριμένα τον πωλητή: όνομα εταιρείας, διεύθυνση κεντρικού γραφείου, αριθμό αναγνώρισης στο μητρώο επιχειρήσεων.
• Αναζητήστε στοιχεία για τη φήμη του πωλητή στο διαδίκτυο πληκτρολογώντας σε μια μηχανή αναζήτησης: “γνώμες σχετικά με [όνομα πωλητή]”.

Κοινωνικά δίκτυα
Πώς μπορεί να συμβιβαστεί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός βίος στα κοινωνικά δίκτυα; Το κοινωνικό δίκτυο σάς επιτρέπει να μοιράζεστε πληροφορίες, φωτογραφίες, κλπ. με μια περισσότερο ή λιγότερο περιορισμένη κοινότητα. Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις στο Facebook και να χάσετε τον έλεγχο του περιεχομένου που δημοσιεύετε, αφιερώστε χρόνο για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου του προφίλ σας.
• Ταξινόμηση των φίλων σας στο Facebook σε διάφορες κατηγορίες (φίλους, συγγενείς, γνωστούς, οικογένεια κ.λπ.). Έτσι, θα μπορείτε να ορίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τι θέλετε να εμφανίζεται στη μια ή στην άλλη ομάδα.
• Ελέγξτε τις διάφορες δημοσιεύσεις στις οποίες αναφέρεται το όνομά σας: Προτού οι δημοσιεύσεις των φίλων σας, στις οποίες αναφέρεστε, εμφανιστούν στον τοίχο σας ζητήστε να τις εγκρίνετε.
• Απόκρυψη των φίλων σας: Δεν θα μπορούν τρίτοι να δουν τα άτομα με τα οποία είστε φίλοι.
• Απόκρυψη του προφίλ σας από τις μηχανές αναζήτησης: Το όνομά σας δεν εμφανίζεται πλέον στα αποτελέσματα αναζήτησης όταν σας αναζητούν σε μια μηχανή αναζήτησης.

Το δικαίωμα κατάργησης περιεχομένου
Μπορείτε να αντιταχθείτε στη δημοσίευση περιεχομένου (φωτογραφίες, αρχεία ήχου ή βίντεο, κείμενα …) για εσάς. Οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή πληροφοριών σε μια ιστοσελίδα, εάν αυτές οι πληροφορίες παραβιάζουν το απόρρητο, την τιμή, τη φήμη του ή τον θέτουν σε κίνδυνο.
• Πρώτα ζητήστε από αυτό το άτομο, που δημοσίευσε πληροφορίες για εσάς, να διαγράψει την εν λόγω δημοσίευση , υπενθυμίζοντάς σας ότι έχετε δικαίωμα να εναντιωθείτε στη διάδοση πληροφοριών σχετικά με εσάς.
• Σε περίπτωση άρνησης, ζητήστε τη διαγραφή αυτών των πληροφοριών απευθείας από την ιστοσελίδα. Θα αιτιολογήσετε το αίτημά σας, εξηγώντας, για παράδειγμα, πώς η δημοσίευση αυτού του περιεχομένου βλάπτει τη φήμη σας ή το απόρρητό σας. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν συνήθως μια σελίδα επαφών ή μια διαδικασία αναφοράς για αυτές τις καταστάσεις.

Το δικαίωμα στην ανάκληση περιεχομένου
Πώς μπορείτε να ανακαλέσετε περιεχόμενο δημοσιευμένο από κάποιον άλλο που δεν εμφανίζεται πλέον στα αποτελέσματα αναζήτησης στο Διαδίκτυο;
• Για να διαγράψετε περιεχόμενό που σας αφορά από μια μηχανή αναζήτησης (Google, Bing, Yahoo κ.λπ.), μπορείτε να ζητήσετε να μην αναφέρονται πλέον αυτές οι πληροφορίες από τη μηχανή αναζήτησης. Είναι η μηχανή αναζήτησης που θα αποφασίσει αν θα ικανοποιήσει το αίτημά σας ή όχι! Αυτό πρέπει να γίνει με κάθε μία από τις μηχανές αναζήτησης, μία προς μία.

Αυτό το δικαίωμα στην ανάκληση, σας επιτρέπει μόνο να καταργήσετε τους δεσμούς μεταξύ του περιεχομένου και του ονόματος σας . Ωστόσο, τα περιεχόμενα δεν διαγράφονται και παραμένουν προσβάσιμα στην αρχική ιστοσελίδα: το περιεχόμενο υπάρχει στο Διαδίκτυο, αλλά πληκτρολογώντας το όνομά σας σε αυτή τη μηχανή αναζήτησης δεν είναι δυνατόν να βρεθεί.

Ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Πώς να εντοπίσετε μια προσπάθεια απάτης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (Phishing) είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από τους απατεώνες για την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών με σκοπό τη διάπραξη κλοπής ταυτότητας.
• Η πιο συχνή περίπτωση είναι όταν ο απατεώνας προσποιείται ότι είναι ένας οργανισμός ο οποίος είναι γνωστός σε εσάς (τράπεζα, φορολογική διοίκηση, ταμείο κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.), χρησιμοποιώντας το λογότυπο και το όνομά του και σας ζητά να “ενημερώσετε” ή “επιβεβαιώσετε μετά από τεχνικό συμβάν”, τα δεδομένα σας.
• Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν επίσης να προσποιούνται ότι είναι ένας από τους συγγενείς σας. Είτε έχει «χακάρει» το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μιας από τις επαφές σας και σας στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το γραμματοκιβώτιό του ή χρησιμοποιεί μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρόμοια με εκείνη της επαφής σας. Ανοίξτε τα μάτια σας! Κοιτάξτε προσεκτικά τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το περιεχόμενο και τη μορφή των μηνυμάτων. Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλέστε την επαφή σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ο πραγματικός αποστολέας του μηνύματος.

Απαίτηση λύτρων
Ο υπολογιστής σας έχει μπλοκαριστεί και σας ζητείται να πληρώσετε για να ανακτήσετε ένα κλειδί κρυπτογράφησης. Πώς αντιδράτε;

Η απαίτηση λύτρων είναι κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε έναν υπολογιστή , ένα κινητό τηλέφωνο ή να κρυπτογραφήσει προσωπικά δεδομένα. Αυτή η μέθοδος εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο αποσκοπεί στην απόκτηση χρημάτων από το θύμα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του υπολογιστή του ή του κλειδιού αποκρυπτογράφησης των δεδομένων του.

Η εγκατάσταση αυτού του λογισμικού γίνεται μέσω ενός δόλιου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας καλεί να ανοίξετε ένα συνημμένο αρχείο ή να κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο. Το άνοιγμα του συνημμένου ενεργοποιεί την εκτέλεση ενός προγράμματος που κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα του θύματος και αποκλείει την πρόσβαση στον υπολογιστή. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ζητούν από το θύμα να καταβάλει λύτρα έναντι του κωδικού αποκρυπτογράφησης.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά να μην πληρώσετε τα λύτρα. Όχι μόνο η πληρωμή δεν εγγυάται την ανάκτηση των δεδομένων, αλλά επιπλέον τα τραπεζικά δεδομένα που μεταδίδονται με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με δόλο! Προτείνεται να αποσυνδέσετε τον υπολογιστή από το Internet (απενεργοποιώντας το Wi-Fi ή/και αποσυνδέοντας το καλώδιο Ethernet), να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό που θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε πλήρως το λειτουργικό του υπολογιστή σας και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είτε στο 11188 είτε στο cyberalert.gr.

Κλοπή ψηφιακής ταυτότητας
Στον πραγματικό κόσμο, η ταυτότητά σας αναγνωρίζεται και προστατεύεται από τις δημόσιες αρχές. Τι γίνεται στο διαδίκτυο;

Στο εικονικό κόσμο, καμία αρχή δεν παρεμβαίνει στη δημιουργία της ταυτότητας μας. Δημιουργείτε, ουσιαστικά, την ψηφιακή σας ταυτότητα, που αποτελείται από έναν προσωπικό λογαριασμό , έναν κωδικό πρόσβασης και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , αλλά και τις δημοσιεύσεις σας, τα ίχνη που αφήνετε συνειδητά ή όχι κ.λπ. Η κλοπή ταυτότητας συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί τις προσωπικές σας πληροφορίες στο Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή σας και για δόλιους σκοπούς, βλάπτοντας τη φήμη σας ή παίρνοντας χρήματα από εσάς.

Για να δυσφημήσουν το θύμα τους, αυτοί οι παραβάτες, δημιουργούν ένα ψεύτικο προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, ένα ψεύτικο blog ή ένα ψεύτικο μήνυμα. Έχουν κλέψει στο παρελθόν πληροφορίες (φωτογραφίες, φίλους, απόψεις κ.λπ.) του θύματος και στη συνέχεια δημοσιεύουν για λογαριασμό του, συκοφαντικά δεδομένα. Ανάλογα με τα δεδομένα που ενδέχεται να έχουν συλλέξει, ιδίως μέσω ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing), θα εκτελέσουν πράξεις με την ταυτότητά του θύματος: άνοιγμα τηλεφωνικής γραμμής ή τραπεζικού λογαριασμού ή ακόμη και λήψη δανείου …

Το πρόβλημα, βέβαια, γεννιέται από τους χάκερς, αλλά οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν κάθε συμφέρον να προστατευθούν από αυτούς τους κινδύνους διασφαλίζοντας την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και τα δεδομένα τους. Μην πείτε ότι έχετε κάνει αρκετά: Κρατήστε στα χέρια σας, τα δεδομένα σας, με κάθε τρόπο.

Για να παίξετε το διαδραστικό παιχνίδι «Αποδέχεσαι» πατήστε ΕΔΩ

LEAVE A REPLY