Friday , 19 April 2024

Το ελληνικό φαινόμενο της ψήφου με βάση το συναίσθημα και όχι τη λογική

Του Γ.Κατσιάνη

Όταν του Ιούνιο του 2015 η τότε κυβέρνηση επέβαλε περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), κανείς δεν πίστευε ότι μόλις τρεις μήνες αργότερα, ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα κέρδιζε εκ νέου τις εκλογές και μάλιστα με διαφορά 7,5 μονάδων από τη ΝΔ.

Χθες, οι πολίτες έδωσαν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνών κόμμα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα επιδιώξει να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια δεύτερη ευκαιρία στη ΝΔ να υλοποιήσει όλα όσα δεν έκανε μέχρι σήμερα, στην πρώτη περίοδο της θητείας της.

Επιπλέον, η ψήφος των Ελλήνων με βάση το συναίσθημα και όχι με την λογική, τιμώρησε την τοξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και συρρίκνωσε σημαντικά το ποσοστό του.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο έχει θέσει πλέον ως στόχο να κατακτήσει τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως δεύτερο κόμμα, στις επόμενες εκλογές.

“Σε αυτήν, λοιπόν, τη μάχη, θα φέρουμε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο ψηλά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα επικρατεί και στον Περισσό, καθώς το ΚΚΕ ενίσχυσε κατά δύο μονάδες το ποσοστό του και αύξησε τουλάχιστον κατά 10 έδρες την κοινοβουλευτική του δύναμη.

Ανάλογη εικόνα και για την Ελληνική Λύση, η οποία μπήκε άνετα στη Βουλή (4,45%) και ενίσχυσε κατά έξι έδρες την δύναμη της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *