Το κρατικό πανηγύρι της… ΔΕΘ

Το κρατικό πανηγύρι της… ΔΕΘ

1185
SHARE

Άρθρο του Ιωάννη Τσιτσόπουλου,                                                                               Διπ. Αγρονόμος -Τοπογράφος ΜηχανικόςΠρόεδρος ΜΕ Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας ΤΕΕ/ΤΚΜ

 

Η επιλογή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ, ο τρόπος οργάνωσης της συμμετοχής της, η προβολή θεμάτων καινοτομίας και τεχνολογίας, το brain gain συμμετοχής του επιχειρηματικού κόσμου που δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει και συνεχώς αυξάνεται, αποτελούν θετικά στοιχεία σε σχέση με το χαρακτήρα και τη στρατηγική της στόχευση που κάθε χρόνο αποτελεί ζήτημα διένεξης μεταξύ των φορέων της πόλης.

Μόνο που αυτό δεν οφείλεται σε κάποια κυβερνητική παρέμβαση ή πολιτική όπως πιστεύει το νέο «πουλέν» του Αλέξη Τσίπρα,Κ. Νοτοπούλου.

Κλειστοί δρόμοι για τους κατ΄ άλλα λαοφιλείς πρωθυπουργούς, επεισόδια από τους διάφορους «προστατευόμενους» μπαχαλάκηδες, προβολή εικονικής πραγματικότητας και παροχολογία από τους κυβερνήτες της χώρας που συνήθως ξεπερνά τα όρια του λαϊκισμού (βλέπε ΓΑΠ «λεφτά υπάρχουν» το 2009 και Αλέξη Τσίπρα για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το 2014), αερομεταφερόμενες μεραρχίες κομματικών στελεχών δείχνουν ότι ο δρόμος μέχρι να καταστεί η ΔΕΘ το απόλυτο σημείο αναφοράς ως διεθνές οικονομικό γεγονός, είναι μακρύς. Όπως και η οργάνωση της χωροθέτησης και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εκθέτες.

Αυτό όμως που εξοργίζει περισσότερο είναι το τεράστιο και ακατανόητο, διαχρονικό κρατικό πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο και δικαίως προκαλεί τους πολίτες της πόλης. Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. Aν εξαιρέσεις ορισμένους φορείς και δραστηριότητες που έχουν λόγο ύπαρξης αλλά θέλουν δουλειά στον τομέα της προβολής για την προσέλκυση επενδυτών και επιχειρήσεων, απορεί κανείς με τη χρησιμότητα συμμετοχής των περισσοτέρων.

Μπορεί η συμμετοχή τους να φέρνει έσοδα στη ΔΕΘ και στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης της πόλης, όμως δεν προσθέτει απολύτως τίποτα στην αξία της. Απεναντίας, διευρύνει περαιτέρω τη ΔΕΘ των αντιθέσεων. Η πρόοδος και η εξέλιξη από τη μία μεριά, η κρατική προπαγάνδα και η διασκέδαση από την άλλη υπό τη μορφή «μία ΔΕΘ από όλα παρακαλώ» σίγουρα απαιτούν αλλαγές στο concept που προωθούν οι διοικούντες.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύονται σε μετακινήσεις, έντυπα (κατ’ άλλα ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας), τεράστια περίπτερα για να πειστεί ο πολίτης ότι το κράτος μας είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό (που δεν είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των δομών και δραστηριοτήτων του), χωρίς κανέναν δημοσιοποιημένο οικονομικό απολογισμό, όταν ο πολίτης καθημερινά ταλαιπωρείται και υφίσταται την ανεπάρκεια των υπηρεσιών του αλλά και την παντελή ενημέρωση αφού και στις ιστοσελίδες των κρατικών φορέων να ανατρέξεις για σοβαρή, υπεύθυνη και πρωτίστως φιλική στο χρήση ενημέρωση, στις περισσότερες περιπτώσεις θα απογοητευτείς.

Σταχυολογώ ορισμένα: Η πόλη έμεινε για μέρες χωρίς νερό, οι βλάβες είναι σε καθημερινή βάση, η ανικανότητα στο management της διοίκησης είναι εμφανής, όμως στο περίπτερο της ΕΥΑΘ ο πολίτης μαθαίνει ότι όλα πάνε καλά.

Στο περίπτερο του ΟΑΣΘ διανέμονται φυλλάδια που απαξιώνουν την ιστορία του οργανισμού και προβάλλουν το μεγάλο έργο της εκκαθάρισης, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση παραμένει προβληματική.

Η δε ΕΓΝΑΤΙΑ οδός τι προβάλλει; Η διώρυγα της Κορίνθου, η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ γιατί συμμετέχουν; Το δε Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τη νέα ηγεσία της εκ ΠΑΣΟΚ προερχόμενης μεταγραφής,Μ. Ξενογιακοπούλου μας ενημερώνει για τις μεγάλες τομές που συντελούνται ειδικά στον τομέα της πληροφορικής, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τα έργα καρκινοβατούν εδώ και χρόνια.

Όσο για τον ΕΦΚΑ, πρόβαλλε σε video wall με παραδείγματα ότι βοήθησε μέχρι σήμερα, πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σημαντικά στην ελάφρυνση των ασφαλισμένων (τα ακούτε ελεύθεροι επαγγελματίες;).

Άσε που και φέτος είχαμε το βαγόνι του Μετρό, αυτή τη φορά χωρίς θέση οδηγού, προκειμένου να συνηθίσουν οι Θεσσαλονικείς τα νέα βαγόνια. Αλήθεια με το σταθμό Βενιζέλου τι θα γίνει; Θα μας φτιάξουν έναν εικονικό να το συνηθίσουμε και αυτόν, μιας και ο πραγματικός δε ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί;

Ο πολίτης λοιπόν πρέπει να περιμένει κάθε Σεπτέμβριο προκειμένου να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες του κράτους. Τουλάχιστον η εκάστοτε κυβέρνηση ας υιοθετήσει μία καμπάνια προβολής προκειμένου να επωφεληθούν οι πολίτες και να προστρέχουν στη ΔΕΘ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την επισκεψιμότητά της ή ας διοργανώνει κάθε χρόνο μία Κρατική Έκθεση για αυτά τα ζητήματα, αφού όμως πρώτα φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό κράτος το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ο μεγάλος ασθενής, ο αρχιτσιγκούνης Σκρουτζ όταν χρωστά στους πολίτες και η «Βασίλω πρώτη», όταν είναι για τα πανηγύρια.

LEAVE A REPLY