Το ντελίβερι του θανάτου! Δεκατέσσερις νεκροί μόνο τη τελευταία 2ετία

Το ντελίβερι του θανάτου! Δεκατέσσερις νεκροί μόνο τη τελευταία 2ετία

744
SHARE

Δύο ακόμη νέοι, ηλικίας 19 και 24 ετών, έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για τον βιοπορισμό και το μεροκάματο. Πρόκειται για δύο διανομείς φαγητού τους γνωστούς ντελιβεράδες, έναν 19χρονο στη Θεσσαλονίκη και έναν 24χρονο στη Λυκόβρυση Αττικής, που πρόσθεσαν τα ονόματα τους στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων, καθώς ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος μετρά 14 νεκρούς μόνο τη τελευταία διετία.
Μιλώντας στο Thesseconomy ο Βασίλης Κεφαλάς μέλος Δ.Σ. του συνδικάτου Τουρισμού και Επισιτισμού Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε δολοφονίες τα δυστυχήματα αυτά και εξήγησε “τα χαρακτηρίζουμε δολοφονίες και όχι δυστυχήματα. Αυτό θα συνέβαινε στη περίπτωση που ήταν ένα στο εκατομμύριο ή δε συνέβαινε συχνά.Η πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της κατάστασης είναι οι εργοδότες. Από το Υπουργείο Εργασίας μέσω εγκυκλίου προβλέπεται ότι πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένα μέτρα, όπως να δίνουνε τον εξοπλισμό, να είναι κατάλληλα συντηρημένος, να συντηρείτε το μηχανάκι όσων αφορά την ασφάλεια (ΚΤΕΟ, αλλαγή στα λάστιχα κτλ). Να παρέχουν επίσης τα μέσα ατομικής προστασίας, κράνος, γιλέκο, ανακλαστικά, ανάλογη με τις καιρικές συνθήκες στολή. Αυτά δε τηρούνται από κανένα εργοδότη και έχουμε αυτά τα περιστατικά”.
Και πρόσθεσε “τα χαρακτηρίζουμε δολοφονίες γιατί υπάρχει δόλος και είναι υπολογισμένος αυτός ο δόλος. Από όλη αυτή την ιστορία, ότι δε μας ασφαλίζουν, δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, δε πληρωνόμαστε καν αυτό το μνημονιακό μισθό, δε πληρωνόμαστε αργίες, Κυριακές και νυχτερινά. Από όλα αυτά ένας εργοδότης κερδίζει γύρω στα 5 με 6 χιλιάδες ευρώ το χρόνο καθαρά στη τσέπη του”.
Ο κ. Κεφαλάς έκανε λόγω για βιασύνη των διανομέων φαγητού στην παράδοση παραγγελιών, καταγγέλλοντας ακόμη και ξυλοδαρμούς σε περιπτώσεις που σύμφωνα με την άποψη του εργοδότη η παραγγελία άργησε να παραδοθεί.
Οι διανομείς φαγητού ζητούν ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη ραγδαία μείωση των θανάτων ντελιβεράδων στην άσφαλτο εν ώρα εργασίας, των ξυλοδαρμών και της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

LEAVE A REPLY