«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν δέχεται υποδείξεις»- Τι απάντησε ο πρύτανης στις αξιώσεις...

«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν δέχεται υποδείξεις»- Τι απάντησε ο πρύτανης στις αξιώσεις του Ουράνιου Τόξου

703
SHARE

«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν δέχεται υποδείξεις ως προς τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του από κανένα πρόσωπο, σύλλογο ή πολιτικό σχηματισμό. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απαντώντας στο αίτημα του Ουράνιου Τόξου για εισαγωγή των «μακεδονικών» στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει ως εξής:
«Σχετικά με την επιστολή του ”Ουράνιου Τόξου” προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Πρυτανεία του Ιδρύματος θεωρεί την κίνηση αυτή απολύτως αντιδεοντολογική και δηλώνει τα εξής:

”Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαμορφώνουν τα Προγράμματα Σπουδών τους ανεξάρτητα και αποκλειστικά και μόνο με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και προτεραιότητες που υπαγορεύονται από τη στρατηγική του Ιδρύματος. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν δέχεται υποδείξεις ως προς τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του από κανένα πρόσωπο, σύλλογο ή πολιτικό σχηματισμό. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης”».

Να σημειωθεί ότι τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ζήτησε το «Ουράνιο Τόξο» (σλαβόφωνο πολιτικό κόμμα με έδρα τη Φλώρινα) με επιστολή προς τον πρύτανη Στέλιο Κατρανίδη και τον πρόεδρο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών Χάρρυ Παπαπανάγο, υποστηρίζοντας πως «με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρέσπας κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας». Και ως εκ τούτου δεν διστάζει να αξιώσει «την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος»!.

Μάλιστα το Ουράνιο Τόξο κάνει και υποδείξεις προς την διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία όσον αφορά στα προγράμματα σπουδών υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κίνηση «θα δείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι η δέσμευσή σας για ένα Τμήμα εξωστρεφές, που θα αλληλεπιδρά με την κοινωνία και θα ενισχύει την επιστημονική έρευνα με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς αποκλεισμούς είναι ουσιαστική και όχι ένα απλό σχήμα λόγου» και πως «το Πανεπιστήμιο θα πρέπει όχι μόνο να προηγείται των κοινωνικών εξελίξεων αλλά και να τις διαμορφώνει με ανεξάρτητη, τολμηρή και καινοτόμα γνώση και όχι να είναι ουραγός αναπαράγοντας στείρα εθνικά στερεότυπα»…

LEAVE A REPLY