Το παρεμπόριο ”πνίγει” το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης – Πακιστανοί οι ”πρωταγωνιστές”-...

Το παρεμπόριο ”πνίγει” το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης – Πακιστανοί οι ”πρωταγωνιστές”- Προτάσεις για νέα μέτρα

611
SHARE

Σε νέο σχέδιο δράσης και ένα νέο πακέτο προτάσεων προς την Κυβέρνηση για την πάταξη του λαθρεμπορίου, που μαστίζει το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατέληξε η σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης που συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Έπειτα από διεξοδική συζήτηση, η σύσκεψη αποφάσισε να υποβάλει, μέσω του εκπροσώπου της Υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης, που συμμετείχε, πακέτο προτάσεων για την αλλαγή του νομικού πλαισίου. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, εξάλλου, το παρεμπόριο – κυρίως με λαθραία καπνικά προϊόντα αλλά όχι μόνο – οργιάζει στην περιοχή της Αριστοτέλους και της αγοράς Βλάλη την τελευταία διετία, όπως και στην περιοχή του Λευκου Πύργου, τη Ροτόντα και τα Πανεπιστημια, με “πρωταγωνιστές” κατά κανόνα κύκλωμα Πακιστανών, που έχουν πάρει άσυλο πρόσφυγα ή έχουν κάνει αιτήσεις για να πάρουν άσυλο στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, τα τρία Επιμελητήρια ζητούν να προωθηθεί νομοθέτημα με το οποίο θα γίνονται πολύ πιο αυστηρές οι ποινές όσων συλλαμβάνονται επανειλημμένως για λαθρεμπόριο, αλλά και διάταξη για να γίνουν πιο υψηλά τα πρόστιμα, που σήμερα είναι πολύ μικρότερα από το μεροκάματο ενός διακινητή λαθραίων τσιγάρων. Επίσης, θα προταθεί η θεσμοθέτηση προστίμου και στον αγοραστή, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η χωροθέτηση αστυνομικού φυλακίου στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύθηκαν, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των προέδρων των τριών επιμελητηρίων της πόλης, να συνεργαστούν και να εκπονήσουν νέα σχέδια δράσης για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών και άλλων προϊόντων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα είπαν ότι θα εξετάσουν την πρόταση για τοποθέτηση, με έξοδα του ΕΕΘ, ενός μόνιμου αστυνομικού φυλακίου στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Ο Μιχ. Ζορπίδης
Την σύσκεψη άνοιξε ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, που περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Αριστοτέλους. «Στο παρελθόν το ΕΕΘ έχει κάνει δύο μηνυτήριες αναφορές, δεκάδες επιστολές στις αρχές και έχει αναδείξει επίσης δεκάδες φορές το θέμα στον Τύπο, ωστόσο η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Το πρόβλημα είναι τεράστιο: κατ’ αρχάς πλήττεται η εικόνα της πόλης, με όλες αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες, ενώ κινδυνεύουν άνθρωποι, αφού οι συμπλοκές μεταξύ των λαθρεμπόρων είναι σχεδόν καθημερινές. Ταυτόχρονα απειλείται η δημόσια υγεία γιατί τα λαθραία τσιγάρα είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Παράλληλα, υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή αλλά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις νόμιμες επιχειρήσεις, που πουλάνε τα ίδια προϊόντα. Αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατό να υπάρχει κλιμάκιο για να κάνει ελέγχους σε ένα περίπτερο ή σε μία καφετέρια για το εάν κόπηκε μία απόδειξη και δεν υπάρχουν ποτέ διαθέσιμοι άνδρες για να διώξουν τους λαθρομετανάστες που πουλάνε τσιγάρα ή απλώνουν σε σεντόνια την πραμάτεια τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης, σημειώνοντας μάλιστα ότι λίγα μέτρα παραπέρα 14 αστυνομικοί φυλουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα άλλα επιμελητήρια
Τα συγχαρητήρια τους στο ΕΕΘ για την πρωτοβουλία της σύσκεψης αλλά την ολόθερμη στήριξη στις ενέργειες τους για το θέμα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης, ο αντιπρόεδρος του Μαν. Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ Παν. Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης Γιάννης Μανδρίνος, που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Η αστυνομία
Οι εκπρόσωποι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Ν. Δημητριάδης (εκπρόσωπος της ΓΑΔΘ), Αβρ. Αϊβαζίδης (Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης) και Αθ. Δακτυλούδης (Διοικητής τμ. Ασφαλείας Λευκού Πύργου) επεσήμαναν ότι τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφεται σημαντική αύξηση τόσο στις συλλήψεις για λαθρεμπόριο, όσο και στις ποσότητες κατασχεμένων προϊόντων. Ωστόσο, αναγνώρισαν πως, παρά την πρόοδο, το πρόβλημα έχει μεγάλες διαστάσεις, που οφείλεται κυρίως στην υποστελέχωση των εμπλεκομένων υπηρεσιών, αλλά και το ελλιπές νομικό πλαίσιο. Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι το Τμήμα Λευκού Πύργου έχει 335 οργανικές θέσεις αλλά μόνο 237 αστυνομικούς!
Κατά τους ίδιους επίσης, το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση υποτροπής, ενώ δυστυχώς αποφεύγεται το αυτόφωρο γιατί στο δικαστήριο απαιτείται πραγματογνωμοσύνη του Τελωνείου για την αξία των λαθραίων προϊόντων, που αργεί πολύ, λόγω αδυναμίας της υπηρεσίας αυτής να ανταπεξέλθει!

Επίσης, οι περισσότεροι από τους διακινητές έχουν αιτηθεί ή διαθέτουν ήδη Άσυλο Πρόσφυγα, με αποτέλεσμα οι ποινές να μην αποτελούν φόβητρο γι’ αυτούς και να μην φοβούνται την απέλαση, όπως θα έπρεπε να ισχύει, αφού πρόκειται για επικίνδυνα άτομα.
Ταυτόχρονα, ήγειραν μεγάλο ζήτημα για τη δημόσια υγεία καθώς, «όπως προκύπτει από παλαιότερες υποθέσεις που εξιχνιάσαμε τα λαθραία τσιγάρα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία».

Η δημοτική αστυνομία
Ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας Λευτέρης Κιοσέογου τόνισε ότι πριν την κατάργηση της υπηρεσίας το 2013, υπήρχε καθημερινή διάθεση 10 δημοτικών αστυνομικών μόνο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, που είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα, αφού εντοπιζόταν μία αποθήκη κάθε εβδομάδα! Τώρα διατίθενται μόλις 20 δημοτικοί αστυνομικοί για όλες τις επιχειρήσεις, που όμως λόγω της αλλαγής του νόμου δεν μπορούν να οδηγήσουν συλληφθέντες στην αυτόφωρη διαδικασία!

LEAVE A REPLY