Friday , 29 March 2024

Το πείραμα του Γιάνη με την “Δήμητρα”

Του Γ. Κατσιάνη

Το Νοέμβριο του 2014 ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε σε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα σχέδιο για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών μέσω του Taxisnet.

Στόχος του σχεδίου με την επωνυμία “Δήμητρα” ήταν να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη σε περίπτωση που διακόπτονταν η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Δύο μήνες αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κυβέρνηση και ο κ. Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθούν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος με τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίες μετά από τετράμηνη κωλυσιεργία, καταλήγουν το καλοκαίρι του 2015 στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στο κλείσιμο των τραπεζών (capital controls).

Στις 6 Ιουνίου του 2015 ο κ. Βαρουφάκης παραιτείται από την κυβέρνηση.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 προχωρά στην ίδρυση του Κινήματος για την Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25) και δύο χρόνια αργότερα (26 Μαρτίου 2018), στην ίδρυση του Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25).  

Ο τότε επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως η πολιτική Βαρουφάκη ζημίωσε την ελληνική οικονομία με 100 δισ. ευρώ ενώ ο τότε πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Τόμας Βίζερ υποστήριξε πως η ζημία ήταν διπλάσια (200 δισ. ευρώ).

Σήμερα, παραμονές εκλογών, ο κ. Βαρουφάκης επιστρέφει με το σχέδιο “Δήμητρα”.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή του, με το προτεινόμενο νέο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών εξασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης ακύρωσης των αμοιβαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες, όπως και των οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο ή και μεταξύ τους καθώς επίσης και οι δωρεάν συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών.

Προσωπικά, δεν νοιώθω ασφαλής με όποιον τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. και προτείνει ένα ψηφιακό σύστημα συναλλαγών, εκτός τραπεζικού συστήματος.

Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος πολιτικός συνεχίζει να προτείνει τις ίδιες λύσεις που υποθήκευσαν το μέλλον ενός λαού και οδήγησαν την χώρα ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα πειράματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *