Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη

592
SHARE

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου θα αρχίσουν στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με την καθιερωμένη εκδήλωση-πανηγυρικό εορτασμό στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η παρέλαση αντιπροσωπευτικών μαθητικών τμημάτων, Ομοσπονδιών, Οργανώσεων, Ενώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου θα λάβει χώρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου (Δευτέρα) στις 11.15 π.μ.

 Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού,  σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας., προβλέπονται για το Δήμο Θεσσαλονίκης:

α. Γενικός σημαιοστολισμός στην πόλη, από τις 8 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου, φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2019.

Η επίσημη έπαρση και υποστολή της σημαίας στον Λευκό Πύργο θα γίνει με μέριμνα του Γ΄Σώματος Στρατού.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019:

19.00: Πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.)

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης, καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής. Στη συνέχεια, η Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το έργο «Ακάθιστος Ύμνος» του Χρήστου Λεοντή.

(Ιδιαίτερες προσκλήσεις θα σταλούν από το Α.Π.Θ.)

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019:

Πανηγυρικοί εορτασμοί στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

11.00: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από αντιπροσωπείες μαθητών, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων των αρχών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονάις.

12.30: Στέψη ανδριάντων, προτομών και των μνημείων Ηρώων από εκπροσώπους των μαθητών, παρουσία διευθυντών σχολείων.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019:

10.00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στην οποία θα χοροστατήσει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος.

Ώρα προσέλευσης: 09.50

10.45: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τους:

Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, Διοικητή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, Προέδρους Ενώσεων Αποστράτων, Προέδρους Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Προέδρους Αντιστασιακών Οργανώσεων, Λοιποί φορείς – Ώρα προσέλευσης: 10.40

11.15: Παρέλαση αντιπροσωπευτικών μαθητικών τμημάτων, Ομοσπονδιών, Οργανώσεων, Ενώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι το Λευκό Πύργο) – Ώρα προσέλευσης στην εξέδρα: 11.00

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει, επίσης, εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 στις 11:30 το πρωί, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, Πέτρο Βούβαρη με θέμα: «Το Δημοτικό Τραγούδι στην έντεχνη μουσική δημιουργία και η νεωτερική ελληνικότητα του Νίκου Σκαλκώτα».

Θα ακολουθήσει το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, με αφιέρωμα στο Νίκο Σκαλκώτα «70 χρόνια από το θάνατό του», από την Ορχήστρα Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, υπό την επιμέλεια-διεύθυνση του καθηγητή Δημήτρη Χανδράκη.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

·         Νίκο Σκαλκώτα: 4 Ελληνικοί χοροί (μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων)

·         Παύλο Καρρέρ: Ο Γεροδήμος (μεταγραφή για έγχορδα του Ν. Σκαλκώτα).

LEAVE A REPLY